Cincopa video hosting solution for your website. Another great product from Cincopa Send Files.

Csakrák és ásványok

Cincopa video hosting solution for your website. Another great product from Cincopa Send Files.

A csakra az emberi testben elhelyezkedő pszichikai energia egy központi magja, amely úgy a hindu tantrizmus, mint a tantrikus buddhizmus alapvető fogalma.
Neve a szanszkrit “kerék” szóból származik, utalva az energia állandó körkörös mozgására, de a buddhista jóga “forgatagnak”, vagy “örvénylésnek” is fordítja.

A hinduizmus szerint hét fő csakra létezik, melyeket az életerőt (prána) szállító vezeték vagy csatorna (nádi) kapcsol össze. A csakrákon átáramló életerő szabályozza a test összes életfunkcióját.

Érdeklődés (e-mail)

csakrák
A csakra rendszer

Az aura minden rétegéhez kapcsolódik egy csakra, mindegyik csakrának más, egyedi rezgése van. A csakrák finom szövetű testek összekötői. A központokat energiacsatornák kötik össze, ezek az úgynevezett nadik. A csakráinkon keresztül élet-energiát veszünk fel a külvilágból és azokat – frekvenciává átalakítva – eljuttatjuk a finom szövetekhez és a fizikai testhez. Ugyanakkor a felgyülemlett negatív energiákat rajtuk keresztül adjuk le. Mindegyik csakrához kapcsolódik egy belső elválasztású mirigy, ezt az energiát egy csatornavezetéken keresztül kapja, majd feldolgozza és továbbítja a többi szervnek.
A gerincoszlop aljából indul ki a csakrákat összekötő főcsatorna, itt szunnyad az összetekeredett kígyóként ábrázolt Kundalini, az ember feminin erőjének képviselője. A fejtetőn Sívát megtestesítő maszkulin őserő trónol. Célunk ezt a Kundalini erőt felébreszteni, és miközben a csakráinkat működésbe lendítjük, a fejtető koronacsakrájába eljuttatjuk, ahol az ezerszínű lótuszvirágban a tiszta szellemmel egyesül.
A gerinc mentén futó főcsatornát úgy képzeld el, mint egy futónövény szárát, amely a csakráknál lótuszvirágokat bont. A lótuszvirágok szirmai képviselik az energia szerteágazását az adott csakrákban, így felfelé haladva nő a szirmok száma. A legalsó és legfelső csakra párt alkot, akárcsak a második és hatodik, vagy a harmadik és ötödik.

Energiatere nem csak az embereknek van, ezért fejthetik ki gyógyító hatásukat pl. a drágakövek is.
A kövek erős egyedi rezgésükkel hatnak az energiatesteinkre, harmonizáló és tisztító erejüket a csakráinkon keresztül vesszük fel.
A gyógykövek molekula és kristályszerkezetük segítségével finom rezgéseket tárolnak, és ezeket a csakrákon és az aurán keresztül juttatják el hozzánk, így tudják az energiagátakat feloldani, az energiaközpontok forgásirányát befolyásolni, így tudnak különböző szinteken hatni, vagyis nem csak a testünk, hanem a lekünk és a szellemünk gyógyítói is.

Csakra-ékszert szeretnék! (e-mail)

Collage csakra nyakláncaim

Collage csakra medáljaim

csakra karkötőm

Első csakra: Muládhára csakra, gyökér csakra, bázis csakra, alap csakra, gyökértámasz

A legalsó csakrát alap-, bázis-, csakrának is nevezik. Az anyagi világgal, a föld jelképével hozható összefüggésbe. A gyökércsakra a négyszirmú vörös lótuszvirág a gerinc alján, a végbélnyílás és a nemiszerv között lefelé bontja ki a szirmait, s benne szunnyad a Kundalini-energia. Finom enegiával látja el a test szilárd részeit (csontok, gerinc, fog, köröm, láb), a végbélnyílást, a vastagbelet, a prosztatát, a vért, a sejtépítést és a mellékvesét. A hozzárendelt hormon az adrenalin és a noradrenalin.
A csakrában fellépő zavart az említett testrészek betegsége jelzi: bélzavarok, vizelet-visszatartás hiánya, végbélpanasz, aranyér, a láb bénulásai, visszeres láb, gyenge csontozat, gyakori csonttörés, ápolás ellenére is rossz fogazat, bőrpanaszok. A gyökércsakra zavarára utal, ha valaki túlságosan anyagi beállítottságú, mindent birtokolni akar, csak önnmaga javára cselekszik, vörösre izzik a méregtől és a dühtől túl agresszív vagy túl félénk.
Pozitív kisurgárzása által életerősek, magabiztosak leszünk. Úgy érezzük, céljainkat el fogjuk érni, a földi élet szerves részének tekintjük magunkat, és rátalálunk a biztonságra.

Hozzá tartozó drágakő: (általában a vörös színű kövek)
Gránát – Korall – Achát – Vörös jáspis – Rubin – Mookait – Hematit (Vérkő)

Második csakra: Szvádhisthána csakra, szakrális csakra, hasi csakra, szex-csakra, keresztközpont

A második csakra narancssárga lótuszvirága a nemi szervek és a gyomor között bontja ki előrefelé nyíló hat szirmát. Finom energiával látja el a medence területét, az ivarszerveket, ivarmirigyeket, a prosztatát, a heréket, a spermát, a vesét, a hólyagot, a vért és az emésztőnedveket. A hozzárendelt hormon az ösztrogén és a tesztoszteron. Az érzelmesség és az érzékiség csakrája ez.
A csakrában fellépő zavarok a következő betegségeket okozzák: a bél megbetegedése, hólyagpanaszok, vesebetegség, meddőség, prosztata beteség, méh- és petefészek panaszok, menstruációs zavarok. A túlzott szexuális étvágy, vagy az ellenkezője, az elfolytás, az álmatlanság, a halálfélelem, a korlátoltság mind a szakrális csakra zavaros működésére utal.
Pozitív kisugárzása által megszabadulhatunk a gyötrő érzéseinktől, nyitottak leszünk, érzelmeinket természetesnek vesszük, az élet szépségeire újra rácsodálkozunk, a szexualitást, mint teremtő erőt sikerült felhasználnunk, jól érezzük magunkat, kreativitásunk kibontakozik, kalandvágyunk növekszik, megtanuljuk élvezni az életet.

Hozzá tartozó drágakő: (általában a narancssárga színű kövek)
Karneol – Holdkő – Gyöngy – Narancs kalcit – Topáz – Tűzopál

Harmadik csakra: Manipúra-csakra, solár plexus, napfonat, köldökcsakra, lép-csakra, gyomor-csakra, máj-csakra

A gondolkodás képviselője, az érzelmek gömbje. A köldök felett két ujjnyira, előrefelé bontja ki a tíz szirmát. Finom enegiával látja el a derék és a hasüreg táját, emésztőrendszert, gyomrot, májat, epét, lépet, hasnyálmirigyet és a vegetatív idegrendszert. A hozzárendelt hormon az inzulin. A napfonaton át vesszük fel a nap energiáját, amely nem csak éteri testünket táplálja, hanem fzikai testünket is életerővel tölti fel. Ezt a csakrát általában a személyiség kifejezőjének mondják.
A csakrában fellépő zavarok a következő betegségeket okozhatják: májpanaszok, epehólyag betegség, cukorbetegség, gyomorfekély, enzimtermelés és emésztés zavarai. Ha az idegrenszerben nem tudjuk helyesen feldolgozni az élettapasztalatainkat, érzéseinket, vágyainkat, a gyomorcsakrában zavarok lépnek fel. Ennek következtében elveszítjük életkedvünket, erőnket, kiegyensúlyozottságunkat, figyelmünket. Ha túlságosan ragaszkodunk a siker hajszolásához, örök elégedetlenség fog kísérni utunkon, érzelmeink elfolytása pedig váratlan érzelmi kitörésekkel járhat.
Pozitív kisugárzása által békés, harmonikus életünk lesz, segítségével érzéseinket elfogadjuk és felhasználjuk önmagunk megvalósításához. Az alsó két csakra kreativ energiáit tudatosan irányítjuk és felhasználjuk, a fentebbi csakrák szellemi gazdagságát pedig lehozzuk az anyagi világba.

Hozzá tartozó drágakő: (általában a sárga színű kövek)
Borostyán – Citrin – Tigrisszem – Sárga kalcit – Topáz (aranysárga)

Negyedik csakra: Anáhata-csakra, szívcsakra, szívközpont

A szívcsakra lényeges szerepet játszik a csakra tanban. Szimbóluma a hatágú csillag: alsó és felső csakrák háromszögeinek összeolvadást jelképezi. A szívcsakrával átléptünk a lélek birodalmába. Zöld és rózsaszín tizenkét szirmú lótuszvirága a mellkas közepén előrefelé bontja ki szirmait. Finom energiával látja el a szív tájékát, mellkast, tüdő alsó részét, hát felső részét, vállat, bőrt, kezet és a vérkeringési rendszert. Hozzátartozik a nyirokrendszert szabályozó és immunrendzsert erősítő csecsemőmirigy.
E csakra zavarai esetén szívritmus zavar, szívpanasz, tüdőbetegségek, vállízületi panasz, vérkeringési zavarok, immungyengeség léphet fel. Szívcsakránk diszharmónikus működésére utal, ha szívtelenek, érzéketlenek vagyunk, nem tudjuk a szeretetet befogadni és átélni, csak saját akaratunkkal vagyunk elfoglalva. Ha csalódunk, annyira belebetegszünk érzéseinkbe, hogy képtelenek leszünk szeretni bárkit is ezután, felborul bennünk az egyensúly, közönyösek és érdektelenek leszünk, néha depresszió és sírógörcs kerülget.
Pozitív kisugárzása által a szívünk az önzetlen szeretet adományozója lesz. Nagylelkűek, önzetlenek, kedvesek, jószívűek leszünk, meleg boldogságot sugárzunk. Zöld rezgéshullámaink együttérző, gyógyító, harmonizáló tulajdonságainkat jelképezik.

Hozzá tartozó drágakő: (általában a zöld, világos rózsaszín színű kövek)
Aventurin – Jáde – Rózsakvarc – Rodonit – Rodokrozit – Rózsaszín turmalin – Korall – Smaragd (zöld nefrit) – Krizopráz – Kunzit – Rubellit

Ötödik csakra: Visuddha-csakra, nyak-csakra, torokcsakra, kommunikációs központ

A szellemi szféra kapujaként szolgál, a lét finomabb síkja felé vezető utat nyitja meg. A torok csakra tizenhat szirmú lótuszvirága a nyaki csigolyából indul ki és a gége alatt előrefelé bontja ki világoskék szirmait. Finom energiával látja el a kezet, nyakat, tarkót, állkapocs területét, fület, hangképző szerveket, gégét, légcsövet, hörgőt és a tüdő felső tájékát. A szervezet anyagcseréjét szabályozó pajzsmirigyre hat. A torokcsakra igen szoros kapcsolatban áll a tarkónál hátrafelé kinyúló mellékcsakrával.
A csakrában fellépő zavart az említett testrészek betegsége jellemzi: gyakori torok- vagy mandulagyulladás, rekedtség, nyelési panaszok, pajzsmirigy bajok stb. A torokcsakra zavarára utalnak az érzelmeink elfolytása miatt fellépő fizikai tünetek is (elszorult torok, dadogás). Ezért is fontos alsó csakráink egyensúlyát megtartani, hogy érzelmi biztonságunkra alapozva megteremthessük a test és szellem egyensúlyát.
A csakra zavartalan működése esetén kreatitivtásunk, fantáziánk erős, és önkifejezésünk fejlett; figyelünk a belső hangunkra, őszinték vagyunk másokhoz, ki tudjuk mutatni gyengédségeinket, képesek vagyunk határozottan és helyesen dönteni. Függetlenségünk, szabadságunk fontossága érdekében nem hagyjuk, hogy mások véleménye befolyásoljon.

Hozzá tartozó drágakő: (általában a kék színű kövek)
Akvamarin – Kalcedon – Krizokolla – Lápisz lazuli – Türkiz – Opál

Hatodik csakra: Ádnyá-csakra, homlok-csakra, a „harmadik szem”, a tudás szeme, a belső szem (a parancs-csakra)

A hatodik csakra a belső tudás, a lét megismerését szolgálja. A szellemi réteg értelmet, megértést, szellemi szeretetet és tudást, bölcsességet, akaratot, szellemi célt old. A harmadik szem csakrájának indigókék lótuszvirága a két szemöldök között előrefelé bontja ki kilencvenhat szirmát. Ez a csakra összeköt a természetfeletti világgal, segít az elmélyült gondolkodásban, gyors megértésben és a világ egységének felismerésében. Finom energiával látja el az arcot, szemet, orrjáratokat, melléküreget, fület, központi idegrenszert, és a kisagyat. Hat az agyalapi mirigy működésére.
E csakra zavarára utalnak a szembetegségek, látás-, hallás panaszok, magas vérnyomás, melléküreg és fülgyulladás. Ha diszharmónikusan működik, előfordul, hogy az illető csak azt látja, amit a két szeme közvetít, és csak a racionális úton bebizonyítandó igazságokat ismeri el. E csakra zavarát mutatja a feledékenység, gondolkodásban és a megértésben fellépő zavarok is.
Ha ez a csakránk fejlett, felismerjük a valóságot, képesek leszünk az érzékszerveinkkel felfoghatatalan jeleket érzékelni és tudatunkba beépíteni. Ez az akarat és tisztánlátás lakhelye. Felfedezzük az íratlan és természetfölötti törvényeket, belső látásunk új világokba vezet.

Hozzá tartozó drágakő: (általában az indigó kék színű kövek)
Ametiszt – Lapis lazuli – Türkiz – Szodalit – Kék kalcit – Indigókék zafír – Azurit

Hetedik csakra: Szahaszrára-csakra, korona csakra, fejtetőközpont, ezerszirmú lótusz

Az “én” képviselője, ezért korona csakrának is nevezik. Lótuszvirága a fejtető közepén bontja ki felfelé törekvő ibolyaszínű ezer szirmát. A legfelső, mindet egyesítő csakra a nagyagyat, a koponyafedőt és a tobozmirigyet látja el finom energiával. A korona csakra, akárcsak a Keter, a legbelső templom, melyben az egység, és az egyesülés titkait fedezzük fel, a magasabb énünkkel lépünk kapcsolatba. Ebben a csakrában éljük át az isteni egységet, Isten közelségét, a világmindenség egységét.
A benne fellépő zavart migrén, magas vérnyomás és nagyagy betegség jelzi. Ha a koronacsakra zárt és energiája nem megfelelően áramlik, nem találjuk önmagunkat, életünk értelmét, nem tudjuk mi az igazi, önzetlen szeretet.
Amikor e csakránk teljesen megnyílik, ráeszmélünk a múlhatatlan valóság létezésére, eddigi ismereteink kibővülnek, rendeződnek, és tökéletesednek. Megértjük a dolgok felszíne alatt húzódó igazságokat, felismerjük a világ törvényeinek és jelenségeinek ok-okozati összefüggéseit. Harmónia uralkodik bennünk, megtalálhatjuk a tökéletes boldogságot. Alkotóerőnket a világ megszépítése és az emberek szívének megnyitása érdekében használjuk fel. Már nem érzünk haragot, bosszút, nincsenek negatív gondolataink, mert az Isteni fény ragyog bennünk, Isten részei vagyunk.

Hozzá tartozó drágakő: (általában a lila vagy kristály tisztán átlátszó kövek)
Ametiszt – Csaroit – Hegyikristály – Szelenit – Citrin – Ametrin

Megrendelés (e-mail)

(Forrás részben: Adorján Zsuzsa kristálygyógyász – az információkat kifejezett engedélyével használom, kérlek tiszteld meg Te is a szerzőt.)