Cincopa video hosting solution for your website. Another great product from Cincopa Send Files.

Kagyló, korall, gyöngy, borostyán

Cincopa video hosting solution for your website. Another great product from Cincopa Send Files.

A gyöngy 

A tengerek és édesvizek mélyén, kagylókban képződik az igazgyöngy, mely évezredeken át csak a legvagyonosabbak sátusz-szimbóluma volt. Az elmúlt két évszázadban már polgári családok gyűjtötték szemenként: a család hölgytagjainak életében történő jelentős eseményekkor volt szokás ajándékozni, melyből előbb-utóbb összeállt egy gyöngysor.

A múlt században a keletkezés elvét felhasználva kezdek gyöngyöt tenyészteni, ami ma már nagy mennyiségben történik. A tenyésztett gyöngyöt nem nevezhetjük „igazgyöngynek“, viszont olcsóbb és könnyebben hozzáférhető alternatívát hoztak.

A minőségbeli különbségek nagyok: fényük, nagyságuk és formájuk szerint. A tenyésztett gyöngyök között vannak hosszúkásak, csepp formájúak vagy amorfok, attól függően, milyen mag köré képezték. Néha egy egész nagy darabot helyeznek a kagylóba magnak és így a gyöngyszem akár 2,5 cm átmérőjű és meglepően sokféle formájú is lehet. Ebben az esetben a mag és a burok egymáshoz viszonyított nagysága határozza meg  az értékét.

Akár igazgyöngyről, akár édesvízi tenyésztett gyöngyről beszélünk igaz rájuk, hogy érzékenyek és száz év távlatában veszítenek szépségükből. Nem szeretik a parfümöt, az erős napsugárzást. Nem olyan robusztusak, mint a kövek, de épp ebben rejlik a szépségük.

A gyöngyház: kagylók és csigák házának szivárványos fényű belső oldala. Könnyű, szép, változatos, könnyen formálható.

A kagyló: Van, amikor a kagylót külső héjával együtt használják ékszernek – ezzel van a legkevesebb munka,  talán ezért is olcsó.

A korall

A sekélyebb vizekben élő tengeri virágállatok vázának leggyakrabban fehér a színe, de igazán kedvelt a piros vagy a rózsaszínű – emiatt gyakran találkozni festett anyagokkal is. Fentiek több vasat, míg  a fekete és kék korallok több szerves anyagot tartalmaznak.  Sokféleképp dolgozzák fel:  festik,  csiszolják, gyantával formázzák.

Eleinte csak színezett gyöngyházfényű kagylókkal foglalkoztam, pusztán formájuk és színük miatt mint plusz elemet vittem az ásványok mellé. Utána jött a korall, mely nagy sikert aratott. Hamarosan tenyésztett göngy és kagyló is kipróbálásra kerül…

BOROSTYÁN

A borostyán viselésének régi hagyománya van Európában és a Távol-Keleten. Úgy tartják, hogy csökkenti a torok-, fül-, és gyomorgyulladást, harcol a fertőzésekkel és a légúti megbetegedésekkel. A napfénnyel és a meleggel kapcsolják össze, erősíti az immunrendszert, csökkenti a gyulladásokat, gyorsítja a sebek gyógyulását.

A borostyán gyulladáscsökkentő és gyógyászati tulajdonságait az allopatikus gyógyászat is felismerte. Ausztriában, Svájcban és Németországban a borostyán bébiláncokat a patikákban is lehet kapni, mivel az orvosok régóta ismerik a borostyán gyógyító hatását, mely a nyugtató, fájdalomcsillapító, görcsoldó, köptető és lázcsillapító tulajdonságokból adódik. Viselés közben a testhő hatására illóolajok szabadulnak fel a borostyánból, a bőrön keresztül felszívódnak és a véráramba jutnak. A borostyán nem kő (hanem megkövesedett fenyőgyanta), meleg a tapintása, nagyon kényelmes és könnyű a viselete.

A „New Age” irányzat szerint átalakítja a negatív energiát pozitívvá, és pozitív gondolkodást és hozzáállást biztosít, aktiválja a gyomorszájat és a gyökércsakrát. A borostyán revitalizálja az elmét, a testet és a lelket, és segít enyhíteni a depressziót. Segíti a fizikai gyógyulást, a sebek begyógyulását, és a méregtelenítést, használják mellékvese-, máj- és léprendellenességek esetén.

A borostyán babaláncokról

Hogyan hat?
A borostyán természetes fájdalomcsillapítóként segít megnyugtatni a babát gyógyszerek alkalmazása nélkül. Javasolt: a fogzási nehézséggel és nyugtalansággal küzdő babák számára.

Miből és hogyan készül?
A borostyán nem kő, hanem megkövesedett fenyőgyanta, ezért meleg a tapintása, nagyon kényelmes és könnyű a viselete. A borostyán bébi/gyermek nyakláncokat természetes borostyánból lett illetve litván kézművesek készítik. Átlagos hossz: 33 cm (+/- 1 cm) – ettől eltérő méretben is előfordul.

Mikor kezdjük a viselést?
A bébi borostyán láncot már 8 hetes kortól ajánlott viselni.
Természetesen bármikor el lehet kezdeni, de azért lenne fontos és érdemes minél előbb, mert így a baba megszokja, még mielőtt igazán feltűnne neki, így később nem fogja piszkálni, húzogatni, esetleg bekapni a szemeket.

A biztonságos viselésről:
A láncok szemei aprók, körülbelül borsónyi nagyságúak, szemenként vannak megcsomózva, így még ha véletlenül el is szakadna, nem vesznek el a szemek.
Ha a baba véletlenül mégis lenyelné, akkor anyaga nem ártalmas, nem mérgező, gyógyszerkészítményekben alapanyagként is használják és fogyasztják. Fémmentes csavarzáruk van, így fémallergiát sem okozhatnak.

Figyelem! A borostyán szemekben (akár az ásványokban) nagyon ritkán előrfordulhat hajszálrepedés. Abban a ritka esetben, ha a baba rágcsálná a szemeket, vigyázni kell a félrenyelésre, fulladásveszélyre! Első használatkor figyeljük a baba viselkedését, és amennyiben ezt a szokást tapasztaljuk a nála, mielőbb vegyük le a láncot! Ez esetben a termékkel forduljon hozzánk.
(Az eleve fogzási problémákra szánt babaláncot ezért is érdemes időben, még a fogzás előtt elkezdeni használni, hiszen mire nő a baba foga, már megszokja és emiatt nem jellemző, hogy rágni fogja.)

Remek ajándék – Saját tapasztalat és számos vásárlói visszajelzés alapján is bátran ajánlom mindenkinek!