Cincopa video hosting solution for your website. Another great product from Cincopa Send Files.

Keresés ásványok szerint

Cincopa video hosting solution for your website. Another great product from Cincopa Send Files.

Az alábbi lista tartalmazza az ásványok:

– tudományos spefcifikumait: megjelenését/színét, ásványtani besorolását, képletét, keménységét, sűrűségét, kristályszerkezetét, keletkezését, lehetséges lelőhelyeit;

– asztrológia alapján a csillagjegyhez rendelést (nyugati, kínai és indián csillagjegyek, elem);

– a nekik tulajdonított testi és lelki gyógyhatásokat.

Források:

– Wikipédia – A szabad enciklopédia – Az adott ásványra vonatkozó szócikk (elérése az adott leírás végén megtalálható).

– Adorján Zsuzsa (gyogyitaskovekkel.hu) – az információkat kifejezett engedélyével használom, kérlek tiszteld meg Te is a szerzőt.

FIGYELEM! A LISTA BŐVÍTÉS ALATT ÁLL (LEXIKÁLIS ADATOKAT ILLETŐEN).

 

A

Achátok

Adatok:

Ásványosztály: Oxidok és hidroxidok

Képlete: SiO2

Kristályrendszer: Trigonális

Keménység: 7

Szín: minden színben

Porszín: fehér

Az achát (régebben használatos nevén agát) egy féldrágakő, különböző kvarcoknak réteges összetétele, az ipari megmunkálásra a legkeresettebb kalcedonfajta. Az achát a kalcedon egyik mikrokristályos vagy kriptokristályos változata. Leggyakrabban üregekben alakul ki. Szalagosan vagy sávosan elhelyezkedő, mikroszkopikus vagy nagyon apró kristályok alkotta tömeges halmazai oldatokból válnak ki. A szalagok és a sávok jellegzetes és tetszetős megjelenést kölcsönöznek az achátnak.Változatos rajzának megfelelő különböző elnevezései: szalagos, csillagos, szivárvány-, felhőachát.

Megjelenés: minden színben meglelhető, festett is lehet, természetes árnyalatai: többnyire szürke, kékesszürke, zöldesszürke, szürkésfehér, barna csíkozással, áttetsző.

Felhasználás: Szelencéket, dísztárgyakat, ékszereket, csészéket köszörülnek belőle. Gyakori az achátgeoda. Könnyen lehet mesterségesen színezni, és színeit felerősíteni.

Lelőhelyei: Csehország, Kelet-India, Uruguay, Ausztrália, Oroszország, Dél-Afrika, Németország, Olaszország, Mexikó, Kína, Egyesült Államok.

Fizikai-kémiai tulajdonságok: Az achát kémiai összetétele megegyezik a kvarcéval: szilícium-dioxid (SiO2), azaz kova. Fizikai szempontból viszont az eltérő kristályosodás eltérő tulajdonságokat eredményez: az achát kevésbé kemény, és kisebb sűrűségű, mint a kvarc, sőt törésmutatója is kisebb.

Képződése: Az achát szilíciumban gazdag hidrotermális oldatokból képződik, és magmás vagy üledékes kőzetek belsejében található. Az achátnak számtalan változata van, amelyek színükben vagy szennyezőanyag-tartalmukban különböznek egymástól. A mexikói tűzachát a vasoxidnak köszönhetően vörös alapon aranyszínűen irizál. A tájképachát természetes zárványai tájképszerű látványt nyújtanak. A mohaachátban a vas és a mangán jelenlétének köszönhetően ágszerű (dendrites) zárványok láthatók. Az erődachátban a csíkok szöget zárnak be, és olyan formát alkotnak, mint egy erőd alaprajza.

(Ez a szöveg a magyar Wikipédia Achát című szócikkéből származik (a változat dátuma: 2010. december 14.). A CC-BY-SA-3.0 licenc feltételeinek megfelelően szabadon felhasználható.)

Nyugati csillagjegy: Bika, Ikrek, Rák, Skorpió. Indián csillagjegy: Szarvas. Kínai csillagjegy: Kígyó, Ló, Bárány, Disznó.

Gyógyhatás: Tisztítják az aurát. Kiegyensúlyozzák a jin és jang energiát. Megnyugtatják az elmét. Emésztést, lelket segítők, serkentők. Hasnyálmirigy gyógyítók. Kiigazítják az agy energiarendszerét, kiegyensúlyozzák a két agyféltekét. Tisztítják a keringési rendszert.

Botswana achát:

Szín: szinte minden színárnyalatban előfordulhat, főként lilás-barnás-rózsaszínes-fehér árnyalatok. Ismertető jele: minden esetben szalagszerű rajzolata.

Vértisztító. A bőr gyógyítója.

Faachát:

Ásványtanilag: fehér kvarc zöld zárványokkal. Kristályszerkezet: trigonális. Keletkezés módja: vulkáni.

Gyógyítja az idegrendszert, az ereket, a keringési rendszert, csontozat elváltozásit. Fájdalomcsillapító. Kiigazítja az idegrendszer torzulásait. A keringési rendszert tisztítja és energetikailag kiigazítja az esetleges blokkokat. Fájdalomcsillapító. Hat az emésztésért felelős szervekre.

Kék achát:

Ásványtanilag: achát kék rajzolattal. Kristályszerkezet: trigonális. Keletkezés módja: vulkáni.
Minden hiedelemmel ellentétben a kék achát nem ‘mesterségesen előállított’ kő. Fehér achátból készítik, és kék festékbe áztatják, így a fehér achát magába szívja a festéket.

Kék csipkeachát (kalcedon):

Szín: szürkésfehér, sárgás. Ásványtanilag: erezett kvarc. Ásványcsoport: szilícium-dioxid. Kristályszerkezet: trigonális. Keletkezés módja: vulkáni.

Idegrendszer, pajzsmirigy, torok, orr, fül, gége, tüdő, emésztőszervek, genitáliák intenzív gyógyítója.

Mohaachát:
Szín: mohaszínű, zöld és barna zárványokkal. Átlátszóság: áttetsző. Porszín: fehér. Mohs-keménység: 6-7. Sűrűség: 2,59-2,61. Képlet: SiO2. Előfordulás: USA, Kína, Oroszország, Brazília, India. Ásványtanilag: kalcedon zöld dentritekkel. Kristályszerkezet: trigonális. Keletkezés módja: üledékes. Nyugati csillagjegy: Ikrek, Rák. Kínai csillagjegy: Ló, Bárány. Elem: föld.
Idegrendszer gyógyító. Gyulladás, lázcsökkentő. Az agyféltekéket kiegyensúlyozza, az immunrendszert és a nyirokrendszert aktiválja. Lelohasztja a lázat, a gyulladást. Légutakra, homloküregre hat. Segíti a kiválasztást. Erősíti a hasnyálmirigyet. Bélbetegségek esetén hatékony. Szabályozza az emésztést. Áldott állapotban használható az émelygés, hányinger esetén, segíti a magzat fejlődését. Fizikai kimerültségkor erőt ad. Megszünteti a félelmeket erőt, bátorságot ad. Javítja a kreativitást.

Tűz achát:

Szín: barna, vörös, fehér, narancssárga. Ásványtanilag: achát nemesopálrétegekkel. Kristályszerkezet: trigonális. Keletkezés módja: vulkáni.
Az endokrin rendszer gyógyítója, vagyis az összes belsőelválasztású mirigyre hat. Minden szervünkre jó hatással van.

Zöld achát:
Szín: zöld. Ásványtanilag: achát zöld rajzolattal. Kristályszerkezet: trigonális. Keletkezés módja: vulkáni.

Minden hiedelemmel ellentétben a zöld achát szintén nem ‘mesterségesen előállított’ kő. Fehér achátból készítik, és zöld festékbe áztatják, a fehér achát magába szívja a festéket.

Achátos karneol:

Szín: vöröstől narancson át a sárgásvörösig. Átlátszóság: ritkán áttetsző. Porszín: fehér. Mohs-keménység: 6-7. Sűrűség: 2,59-2,61. Képlet: SiO2. Ásványtanilag: karneolszínű achát. Kristályszerkezet: trigonális. Keletkezés módja: vulkáni. Előfordulás: India, Brazília, Egyiptom, Románia, Uruguay. Nyugati csillagjegy: Kos, Bika, Ikrek, Vízöntő. Indián csillagjegy: Lazac. Kínai csillagjegy: Sárkány, Kígyó, Ló, Majom, Kakas, Tigris. Elem: tűz, levegő.

Akvamarin

Adatok:

Ásványosztály: szilikátok

Kémiai elnevezése: berillium-alumínium-szilikát

Képlete: Be3Al2(SiO6O18)

Kristályrendszer: hexagonális

Megjelenési forma: hatszöges oszlopos, prizmás kristályai néha igen nagy mértűek lehetnek

Sűrűség: 2,65-2,90 g/cm³

Keménység: 7,5-8

Hasadás: rossz

Törés: egyenletlen,kagylós

Szín: tengerzöldtől a kékig

Porszín: fehér

Fény: üveges

Átlátszóság: átlátszótól az áttetszőig

Különleges tulajdonság: pleokroizmus

Ásványtanilag: vastartalmú berill.

Keletkezés módja: vulkáni.

Elnevezését a latin aqua (=víz) és mare (=tenger) szavakból kapta, és a tengervíz színére utal, egy legenda szerint a hableányok tengerfenéken őrzött ládáikból származik, ezért lett a tengerészek és a tengeren utazók szerencse köve. Kékeszöld színének és a vízhez hasonló visszatükröződésének köszönhetően az akvamarin már az ókorban is keresett volt, amikor még népszerűbbek voltak a kékeszöld drágakövek. A rómaiak úgy állapították meg minőségét, hogy a tengerbe merítették a követ, és csak azokat tartották értékesnek, amelyek “eltűntek” a vízben.

Általános tulajdonságai: Az akvamarin a berill nevű ásvány egyik változata. Kristályai nyúlt hatszöges prizmák. Színe a tengerzöldtől (innen kapta a nevét) a kékig változik. Az akvamarin kristályait gyakran szennyezik idegen ásványok zárványai vagy egyéb anyagok.

Fizikai-kémiai tulajdonságai: Az akvamarin leggyakoribb színelőfordulása a kék, amelyet a kristályrácsban elhelyezkedő vasatomok okoznak. Az akvamarin jellegzetes tulajdonsága, az úgynevezett pleokroizmus (többszínűség) érdekes jelenség okozója: a poláros fénnyel átvilágított kristály különböző irányokba forgatva más-más színt ölt magára. Az akvamarin következésképpen úgynevezett kettőstörő ásvány, azaz megkétszerezi és eltereli a fénysugarakat. Ha akvamarinon keresztül nézünk valamit, azt megkettőzve látjuk. Bizonyos esetekben macskaszem-hatás is észlelhető, amely a tigrisszemhez hasonló kövek jellegzetessége. Előfordulhat aszterizmus (csillagalakzat) is, amikor a kő felületén négy- vagy hatágú csillag jelenik meg.

Csiszolás: A színes és törékeny akvamarin nyolcszögletű lépcsőzetes csiszolást igényel. Ez a módszer kiemeli csillogását és megóv a nemkívánatos törésektől. Néha azonban brilliáns módjára, vagy cabochon-csiszolással munkálják meg.

Lelőhelyei: A legfontosabb lelőhelyek Brazíliában (Minas Gerais, Paraíba, Rio Grande do Norte), Madagaszkáron, Oroszországban (az Urál és a bajkálon túli Szibéria) és az Egyesült Államokban (California, Connecticut, Maine) találhatók. Kisebb példányok Nigériában is előfordulnak. Olaszországban akvamarint nagyritkán a Codera-völgyben (Sondrio) és Elba szigetén találtak. Továbbá: Namíbia, , Tanzánia, India, Ausztrália.

(Ez a szöveg a magyar Wikipédia Akvamarin című szócikkéből származik (a változat dátuma: 2010. május 07.). A CC-BY-SA-3.0 licenc feltételeinek megfelelően szabadon felhasználható.)

Nyugati csillagjegy: Bika, Ikrek, Rák, Szűz, Mérleg, Skorpió, Halak, Vízöntő.

Kínai csillagjegy: Kígyó, Ló, Bárány, Kakas, Kutya, Disznó, Nyúl, Tigris.

Elem: víz, levegő.

Gyógyhatás: Elmenyugtató. Pajzsmirigy gyógyító, hormon szabályozó. Látás szabályozó, méregtelenítő. A csecsemőmirigyen keresztül aktiválja a hormonrendszert. Meggyógyul pajzsmirigy. Mivel a hormonrendszeren keresztül minden belső elválasztású mirigy aktiválódik, megtisztíthat minden testi, lelki, érzelmi önmérgezéstől.

Ametiszt

Adatok:

Ásványtanilag: sötét ibolyaszínű kvarckristály.

Ásványosztály: Oxidok és hidroxidok

Alosztály: Egyszerű oxidok

Kémiai elnevezése: Szilícium-dioxid

Képlete: SiO2

Kristályrendszer: Trigonális α-kvarc

Megjelenési forma: Hexagonális oszlopok, gyakoriak az ikerkristályok

Sűrűség: 2,66 g/cm³

Keménység: 7

Hasadás: Nincs

Törés: Kagylós

Porszín: Fehér

Fény: Üvegfényű, törési felületén zsírfényű

Átlátszóság: Átlátszó vagy áttetsző

Keletkezés módja: vulkáni.

Különleges tulajdonság: Szerkezetének szimmetriájából adódóan cirkulárpoláros; az UV-fényt átereszti; piro- és piezoelektromos; egyedüli oldószere a HF

Szín: világostól a sötétliláig.

Az ametiszt a kvarc ásványnak az ibolyaszínű változata. A lila legkülönbözőbb árnyalataiban, az egész világos ibolyaszínen át a sötét kékesliláig sok árnyalatban fellelhető. Színe nem mindig egységes, gyakran világosabb és sötétebb részleteket látni rajta, hosszan tartó napfény hatására kifakulhat. A sötétebb színű kristályok általában ritkábbak. Melegítve a színét változtatja, megsárgul, többé-kevésbé megszíntelenedik. A kereskedők egy része ezt a sárga változatot citrinként árusítja. Kristályai egyszerűeknek látszanak, de az optikai vizsgálat azt árulja el róluk, hogy többnyire sokszorosan összenőttek. Az összenövés némelykor már egyszeri megtekintésnél is szembeötlik, mivel a kő törésén finom hullámos vonalakat látni.

Ásványtani jellemzői: Anyaga szilícium-dioxid (SiO2), színezetét a mangán, illetve a vas-titán adja. Tiszta állapotban drágakő. Trigonális rendszerben kristályosodik. Hidrotermális eredetű, repedések, üregek falán találhatóak az ametiszt prizmás vagy piramis alakú kristályai. Igen kemény, rideg anyag, nem hasad, hanem törik. Az üveget jól karcolja, keménysége 7-es. Kémiailag ellenálló.

Szokások és hagyományok: Az összes kvarcváltozatok között a legkedveltebb kő. A régiek is nagy becsben tartották, amulettnek hordták, mert azt hitték róla, hogy hordozóját megvédi a részegségtől (az amethüsztosz görög szó, jelentése: nem részegítő). Az asztrológiai hagyományok szerint a februárban születettek, a Halak és a Vízöntő köve az ametiszt. A józanság, értelem, tiszta gondolatok köve, amely megvéd a mérgektől is. Neve női névként is használható.

Előfordulási helyek: Az ametisztet többnyire telérekben, kőzeterekben vagy az úgynevezett ametisztmandulákban lehet megtalálni. Az ilyen mandulák nagy mennyiségben találhatóak Brazíliában.Külföldi lelőhelyek vannak még Uruguay-ban, Szibériában, Mexikóban és Kanadában, Németországban, Romániában, Madagaszkáron. Hazánkban Gyöngyösoroszi és Telkibánya mellett fordul elő.

Felhasználás: Főleg ékszerként használják. Hasonló módon munkálják meg, mint a többi kvarcot, de féldrágakő változatát a briliánshoz hasonlóan sokszöglapocskásnak köszörülik, hogy ragyogása elevenebb legyen.

(Ez a szöveg a magyar Wikipédia Ametiszt című szócikkéből származik (a változat dátuma: 2011. február 04.). A CC-BY-SA-3.0 licenc feltételeinek megfelelően szabadon felhasználható.)

Nyugati csillagjegy: Kos, Szűz, Skorpió, Nyilas, Vízöntő, Halak.

Indián csillagjegy: Kígyó.

Kínai csillagjegy: Sárkány, Kakas, Disznó, Patkány, Tigris, Nyúl. Elem: tűz, levegő

Gyógyhatás: Elme nyugtató. A józanság köve, tudatosságot hoz. Bőrgyógyító, gyulladás gátló. Minden energiatorzulást kiigazít. Ösztönzi a tobozmirigyet a hormontermelésre, ez ösztönzi az összes belső elválasztású mirigyet, így az agyalapi mirigyet is, ez pedig aktiválja az agyféltekéket, az agyban megnyílnak a határtalan gondolatok pályái és kitágul a megértés. Ezért az ametiszt a tudás, tanulás köve is. Kiegyensúlyozza a jin és jang energiát.

Ametrin
Szín: sárga-lila. Átlátszóság: átlátszótól az áttetszőig. Porszín: fehér. Mohs-keménység: 7. Sűrűség: 2,63-2,65. Képlet: SiO2 Ásványtanilag: sárgás-ibolyaszínű kvarckristály. Kristályszerkezet: trigonális. Keletkezés módja: vulkáni. Előfordulás: Brazília, Bolívia. Nyugati csillagjegy: Ikrek, Mérleg. Kínai csillagjegy: Ló, Kutya. Elem: tűz, föld.

Az ametrin kombinálja az ametiszt és a citrin energiáját. Minden szervünkre pozitív hatással van. Energiarendszerünket kiigazítja. Nyugtatja az elmét, gondolat, és érzelemtisztító. Minden betegség gyógyítója. Segítségével meggyógyíthatom az öröm szervét a hasnyálmirigyet, és kigyógyulhatok a cukorbetegségből. Mivel a hasnyálmirigy szabályozza az emésztést, anyagcserénk is rendbe jön.

Aventurin
Színe: szürkés zöld, zöld, vörösesbarna. Átlátszóság: áttetsző. Porszín: fehér. Mohs-keménység: 7. Sűrűség: 2,65. Képlet: SiO2. Kristályszerkezet: trigonális. Keletkezés módja: vulkáni. Kék: kéken csillogó kvarc. Narancssárga: hematit tartalmú csillogó kvarc. Vörös: vastartalmú csillogó kvarc. Zöld: fuchsit tartalmú csillogó kvarc. Előfordulás: India, Brazília, Spanyolország, Kína, Oroszország. Nyugati csillagjegy: Bika, Rák, Mérleg, Nyilas, Vízöntő. Kínai csillagjegy: Kígyó, Bárány, Kakas, Patkány, Tigris. Elem: föld.

Bőrgyógyító, vérnyomás kiegyenlítő, csökkenti a koleszterint. Immunrendszer erősítő. Köszvény, pikkelysömör gyógyító. Gyulladás és allergia csökkentő. Szív és érrendszer gyógyító. véget vet a köszvénynek, ízületi betegségnek, térdfájdalomnak, allergiának. A vér egészséges lesz, normalizálódik vérnyomás, koleszterin szint. Az immunrendszer megerősödik, az emésztés is rendbe jön. Megszűnnek a duzzanatok, ödémák, nyirok problémák. A bőr megszépül.

B

 
Borostyán

 

 A borostyán (szukcinit, gyantakő) a szerves csoport ásványai között, a kőszénelegyrészek közé tartozik. Gyakran előforduló ásványnak tekinthető. Szabálytalan, alaktalan (amorf) tömegeket, darabokat alkot. Hőre lágyul és formázható, könnyen meggyullad, fenyő és tömjén illatot ad, kormozva elég. Több módszerrel munkálják meg: savval maratják, vésik, esztergálják, főzve hajlítják, lenolajjal ragasztják.

Borostyán fosszília zárvánnyal

 Gyakran tartalmaz zárványokat, sokszor épen maradt fosszilis rovarokat (szúnyogot, legyet, hangyát, százlábút) kisebb állatokat (gyík) növényi maradványokat, melyek az értékét növelik. Zárványként víz, terpentinolaj apró hólyagocskákban és pirit kristály is előfordul. Repceolajban kifőzve a gáznemű és folyékony zárványok eltávolíthatóak. 

 

A borostyánt az asszírok az i. e. 10.században ismerték. Az ókorban már ismerték Plinius História naturalis című fennmaradt enciklopédiájában már szukcinit néven írt a borostyánról. Sok monda és rege kapcsolódik az ásványhoz, Homérosz az Odüsszeiában sokszor említi. Az ókorban a borostyánnak magas ára volt, mert hittek viseletének gyógyító erejében. Az Északi-tenger és a Balti-tenger partvidékéről borostyánút épült ki Laventén át a közel-keleti államokig. Könnyű megmunkálhatósága és változatossága miatt a kézművesek, szobrászok kedvelt anyaga volt: domborműveket, tálakat, szelencéket, apró figurákat készítettek borostyánból.1670 körül készítették azt a kazettát, amelynek a fedelét a három grácia néven ismerté vált szoborcsoport díszíti, és amit Drezdában állítanak ki. Mesterséges úton 1881-ben készítettek borostyánt törmelékből összeolvasztva és meleg sajtolással, amit csak mikroszkópos vizsgálattal lehetett megkülönböztetni a valóditól.

Ma a különböző műgyantákból és üvegekből könnyen előállítható. Sóoldatban való úsztatással megkülönböztethető, mert készíthető olyan sűrűségű oldat, melyben a valódi borostyán a felszínen lebeg vagy úszik, míg a nagyobb sűrűségű mesterséges darabok elsüllyednek.

Nevének eredete: Római elnevezése a sucus (=nedv) szóból ered. A görögök elektron-nak nevezték, mert dörzsölésre sztatikus elektromossággal feltöltődik. Francia neve a ambre, angolul amber-nek nevezik, mely egyaránt az ámbra szóból ered és az égésekor érezhető illatára utal. Magyar neve a Bernstein magyarított alakja, ami az ónémet börnen vagy bernen (=égni) szóból égő kő alapján eredeztetnek.

Kémiai és fizikai tulajdonságai:

 • Ásványtanilag: fosszilis gyanta.
 • Kristályszerkezet: szerves, amorf.
 • Keletkezés módja: üledékes.
 • Képlete: C10H16O
 • Sűrűsége: 1,05–1,30 g/cm3
 • Keménysége: 2,0–2,5 lágy ásvány (a Mohs-féle keménységi skála szerint)
 • Hasadása: nincs
 • Törése: kagylósan törik
 • Fénye: gyantafényű
 • Színe: élénk mézsárga, narancssárga, sárgásfehér, sötétebb sárga, különböző barnás árnyalatokig, ritkán zöld vagy fekete árnyalatú
 • Porának színe: fehér
 • Hőhatásra: 150 °C-on lágyul, 250-300 °C-on meggyullad és elég
 • Átlátszósága: átlátszó vagy áttetsző
 • Általános összetétele:
 • Szén (C) : 78,0%
 • Hidrogén (H) : 10%
 • Oxigén (O) : 11%
 • Kén (S) : 1%

 

Keletkezése: A Pinus succinifer nevű fenyőfa megkövesedett, megszilárdult gyantájából keletkezett. Ez a fenyőfaj a ma élőkhöz hasonló tulajdonságokkal rendelkezett, de gyanta termelése nagyon bőséges volt. A kutatások szerint ez a fenyőféle az alsó oligocén földtörténeti korban nagy területen borította erdőkkel a mai Botteni öböl, Nyugat-Finnország és közép Svédország területét. A kőzetkörnyezet és a fejlődési folyamat alapján a borostyánok korát 50 millió évre becsülik. Hasonló erdőségek voltak Litvánia, Lettország, Hollandia, a Cseh-medence és Dél-Anglia vidékén. Romániában felső oligocén korból származó nyomait találták meg. Európa területén kívül borostyán gyantáját termő fenyőféleség erdői elterjedtek voltak Szibériában, Japánban, Kínában, Indonéziában, Burmában, Libanonban, Ausztráliában, Dél-Grönlandban.

Előfordulásai: Sok változatban és különböző elnevezéssel ismernek borostyánokat. Európa legjelentősebb előfordulása Lengyelországban a Balti-tenger partvidékén, mintegy 300 km² területen van. Itt találták 1803-ban az eddigi legnagyobb példányt, ami 7,5 kg súlyú és a berlini múzeumban gyűjteményében van. Gdańsk vidékén a keleti-tengeri borostyánokkal együtt található a különleges gedanit nevű borostyán változat, amelyik nagyon szívós borsárga, átlátszatlan fajta és golyókká alakítva nyakláncnak dolgozzák fel. Oroszországban Szibéria területén több helyen vannak jelentős előfordulások. Nagyobb előfordulások vannak Németországban, Lettországban, Litvániában, Ukrajnában és Spanyolországban. Romániában a Bazau völgyében a felső oligocéni homokkő és márga rétegek között lencsékben található a ruménit nevű borostyánváltozat melynek színe barnássárga barna vagy tűzpiros de találtak vörös és fekete példányokat is. Csehországban, Finnország több helyen és India tengerparti területein. Olaszországban Szicília területén vöröses-sárga vörösbarna változata a szimenit nevét a Simeto folyótól kapta. Ugyancsak Szicíliában a szukcinit világosszürke, vörös, barnás, ritkán sárgászöld, zöld és feketés, igen ritkán kékes és ibolyaszínű változatok is vannak. London közelében a törékeny, sárga, áttetsző kopalnit és ritkábban a barnássárga glessit fordul elő. Burmában a vörös vagy barna színű birmit elnevezésű változat, amelynek sárgásan és feketén opalizáló példányai találhatók. Borostyán található még a Dominikai Köztársaság és Haiti területén, az Egyesült Államok több szövetségi államában az atlanti parton, Kanada területén, Burmában és néhány afrikai országban. A borostyánnal téveszthető a mexikói kopállal, ami csak részben fosszilis gyanta. Magyarország területén az ajkait borostyánféleség található meg. Különleges hazai borostyánok az ajkaitok, melyek példányai az Ajka környékén előforduló felső kréta kori széntelepekben találhatók.

Felhasználása: Különböző ékszerek, faragványok, díszítőelemek készítésére használják. 

A híres szentpétervári borostyántermet eredetileg I. Frigyes porosz király készíttette, és 1712-től rövid ideig a berlini Charlottenburg kastély dísze volt. Fia, I. Frigyes Vilmos a mesés remekművet Nagy Péter orosz cárnak ajándékozta 1716-ban, aki a Pétervár melletti Carszkoje Szelóban található Katalin-palotába építtette be. A második világháború során a nácik lebontották, összecsomagolták és elrabolták a borostyántermet, amely valószínűleg Königsberg (Kalinyingrád) angol bombázásakor pusztult el. A Szovjetunió 1979-ben elkezdte újjáépíteni: a rekonstrukció 2003-ban fejeződött be, a német Ruhrgas jelentős támogatásával.[1]

Carszkoje Szelo borostyánterme

A legszebb borostyánkő-gyűjtemény Gdańsk városában a Zöld Kapu. Nagy és szép gyűjtemény található még Oroszországban, Franciaországban, Angliában és Ausztriában. A borostyán ma is kedvelt ékszeralapanyag: brossok, fülbevalók, karkötők, gyöngyláncok, szépen csiszolt gyűrűkövek és vésett medálok készülnek belőle. Lengyelországban az újra elnyert függetlenség emlékére egy 100 m² felületet meghaladó méretű emlékfalat készítettek borostyánborítással.

Humán felhasználás: Az ókorban amulettként viselték a borostyánt különböző betegségek elleni védelemre, ahogy erről Plinius napjainkban újra kiadott, már említett művében beszámol. Később „tudományos” magyarázatot is adták ennek a hiedelemnek, mely szerint a dörzsölés következtében kialakuló negatív töltéstöbblet gyógyító hatású. Agricola szerint a folyadékban (vízben vagy borban) huzamosabb ideig tartott borostyán a folyadékot gyógyításra alkalmassá teszik vérzések csillapítására és hányinger kezelésére, valamint láz esetén. A 17. században porítva és folyadékkal elegyítve gyomorbetegségekre és emésztés elősegítésére javasolták használatát. Ebben az időben párlatait (borostyánolaj és borostyánkősav) is gyógyszerként árusították. Lengyelországban napjainkban is használják, őrleményét zsíros keverékben bőrösszehúzásra forgalmazzák. Szeszben oldottan bedörzsölésre ízületi panaszoknál javasolják használatát.

(Ez a szöveg a magyar Wikipédia Borostyán című szócikkéből származik (a változat dátuma: 2010. szeptember 26.). A CC-BY-SA-3.0 licenc feltételeinek megfelelően szabadon felhasználható.)

Nyugati csillagjegy: Ikrek, Oroszlán, Szűz, Skorpió, Nyilas, Bak, Vízöntő.

Kínai csillagjegy: Ló, Majom, Kakas, Disznó, Patkány, Bivaly, Tigris.

Elem: levegő

Gyógyhatás: Elősegíti a szövetek új életre keltését. A legjobb kő bőrbetegségekre: furunkulus, ekcéma, kelés, afta, pszoriasis, övsömör, allergiás kiütés, hajsömör, szemölcs. Kitűnő segítséget nyújt a torokbetegségeknek. Kisgyermekek fogzását segíti. Reumatikus panaszok esetén segítséget nyújt. Jótékony hatással van a máj, lép, epe, lép, és emésztőrendszer szerveire. Antidepresszáns, jókedvet hoz. Szembesít rosszkedvünkkel, negatív gondolatainkkal. Emésztést serkentő. Ezért az emésztőrendszer, gyomor, lép, máj, epe, belek, hasnyálmirigy egyensúlyba kerülhet. megszépül bőröm, megfiatalodom, hiszen aktiválom hormonrendszerem, kiegyensúlyozódik energiarendszerem, megszűnnek a bennem lévő gyulladások, sebeim begyógyulnak, mozgásszervi bajok megszűnnek: ízületi gyulladás, reuma, váll-, nyak merevség, lumbágó, keresztcsonti problémák, gerinc betegségek.

C, CS


Citrin

Adatok:

Ásványtanilag: sárga kvarckristály.

Ásványosztály: oxidok és hidroxidok

Alosztály: egyszerű oxidok

Kémiai elnevezése: szilícium-dioxid

Képlete: SiO2

Kristályrendszer: trigonális α-kvarc

Keletkezés módja: vulkáni.

Megjelenési forma: hexagonális oszlopok, gyakoriak az ikerkristályok

Sűrűség: 2,66 g/cm³

Keménység: 7

Hasadás: nincs

Törés: kagylós

Szín: sárga

Porszín: fehér

Fény: üvegfényű, törési felületén zsírfényű

Átlátszóság: átlátszó vagy áttetsző

Különleges tulajdonság: szerkezetének szimmetriájából adódóan cirkulárpoláros; az UV-fényt átereszti; piro- és piezoelektromos; egyedüli oldószere a HF

A citrin a kvarc ásvány sárgaszínű, drágakőként használt változata.

Ásványtani jellemzői: Színe a sárgának legvilágosabb árnyalatától a legsötétebbig változhat; citrom-, bor-, méz-, arany-, narancs- és barnássárga mind előfordulnak. A hegyikristályhoz hasonló kristályok általában 10-15 centiméter hosszat érnek el. A színeloszlás sokkal egyenletesebb, mint az ametisztekben; a nem egyenletesen színezett kristályok felhősek. A sötétsárga kristályokban gyenge pleokroizmust észlelhető. A vas színezi. Hevítve a citrin színe, alacsonyabb hőmérsékleten, általában világosabbá válik, magasabb hőmér­sékleten a kristály megzavarosodik. Rádiumsugárzás a citrint feketésbarnára, Röntgen­sugárzás barnára színezi.

Előfordulása: Európában a legjelentősebb lelőhelyek a spanyolországi Villas Buenas és Villa Seca, úgyszintén a füstkvarcot is tartalmazó Hinojosa. Egyes spanyol citrinek hevítve a madeira bor színéhez hasonló égővöröses-barnává válnak, e köveket madeira topáz név alatt forgalmazzák. A skóciai Arran barnás vagy füstös sárga citrinjei skót topáz néven ismertek. A legtöbb citrin a brazíliai Goyaz és Minas Gerais államokból származik. Színük citrom-narancssárga. A madagaszkári citrinek színe topázsárga. Továbbá: USA, Franciaország, Burma, Namíbia.

Felhasználása: A citrin soha nem kerül saját neve alatt forgalomba. Nyers kristályainak sárga kristály a neve, csiszolva nyugati-, cseh-, skót-, spanyol-, madeira-, aranytopáz név alatt ismerik, holott a topázhoz éppen olyan kevés köze van, mint a többi kvarcváltozatnak.

(Ez a szöveg a magyar Wikipédia Citrin című szócikkéből származik (a változat dátuma: 2010. július 30.). A CC-BY-SA-3.0 licenc feltételeinek megfelelően szabadon felhasználható.)

Nyugati csillagjegy: Bika, Ikrek, Oroszlán, Szűz, Skorpió, Bak.

Kínai csillagjegy: Kígyó, Ló, Majom, Kakas, Disznó, Bivaly.

Elem: föld, levegő.

Gyógyhatás: Mivel a nap erejét hordozza sok meleget és energiát ad, kreatív kő. Depresszió, félelem és nyughatatlanság kioldója. Diéta során segít kiválasztani a méreganyagokat a szervezetből. Máj, epe, hasnyálmirigy, gyomor, cukorbetegség, allergiák, torokcsakra betegségei: szem, fül, torok, pajzsmirigy problémák, női betegségek, szív és érrendszeri problémák.

Csaroit
Szín: orgonától az ibolyáig. Átlátszóság: áttetszőtől az átlátszatlanig. Porszín: fehér. Mohs-keménység: 5-6. Sűrűség:2,54-2,78. Képlet:(CaNa)4(K Sr Ba)2. Ásványtanilag: ásványi anyagokban gazdag rétegszilikát. Kristályszerkezet: monoklin. Keletkezés módja: átalakult. Előfordulás: Oroszország. Nyugati csillagjegy: Skorpió, Nyilas. Kínai csillagjegy: Disznó, Patkány. Elem: levegő.
Gyógyítja: a kimerült test energiafeltöltője, vérnyomás szabályozó, szem, száj, szív, hasnyálmirigy, autizmus, rögeszmés depresszió, máj, görcsök. Erős görcsoldó.

E
Epidot (Unakit)
Szín: sötétzöldtől a sárgászöldig. Átlátszóság: átlátszótól az átlátszatlanig. Porszín: szürke. Mohs-keménység: 6-7. Sűrűség: 3,3-3,5. Képlet: Ca2(Fe3+,Al)Al2(OIOHISiO4ISi2O7). Ásványtanilag: epidot-földpát keverék. Kristályszerkezet: monoklin. Keletkezés módja:vulkáni, átalakult. Előfordulás: Ausztria, Franciaország, Finnország, Kenya, Brazília. Nyugati csillagjegy: Ikrek. Kínai csillagjegy: Ló. Elem: föld.

Meggyorsítja a betegség utáni lábadozást. Rezgésével segíti a szervezet öngyógyítását. Erősíti az immunrendszert. Javítja a belek, máj, tüdő működését. Serkenti a bőr és hajnövekedést. Egyensúlyba kerülök, fizikai betegségeim is elmúlnak, a bőröm megszépül és allergiám is eltűnik, hiszen a bőr a szívcsakrához tartozik. A tüdő és emésztési gondok is rendeződnek ha elmúlnak félelmeim.

F
 

Fluorit

A fluorit a halogenidek osztályába tartozó ásványfaj. Elnevezésének szinonimája: folypát.

Kémiai és fizikai tulajdonságai

 • Képlete: CaF2
 • Ásványtanilag: kalcium-fluorid
 • Szimmetriája: szabályos (szabályos hexakiszoktaéderes)
 • Keletkezés módja: többnyire vulkáni
 • Sűrűsége: 3,15 g/cm3
 • Keménysége: 4 (a Mohs-féle keménységi skála referencia ásványa)
 • Kristályszerkezet: szabályos
 • Hasadása:
 • Színe: zöld, ibolya, rózsaszín, sárga, legritkább esetben színtelen
 • Porszín: fehér
 • Átlátszóság: átlátszó, áttetsző
 • Fénye: gyenge üvegfényű
 • Egyéb jellegzetes tulajdonságai: gyakran fluoreszkál (magát a jelenséget is erről az ásványról nevezték el)

Megjelenési formái, genetikája: Rácsszerkezete típusos ún. fluoritrács, ilyen szerkezettel bír például az uránszurokérc (UO2) is. Szépen fejlett kristályainak színe és formája keletkezési körülményeitől függ. Kisebb hőmérsékleten világos színárnyalatú kockákban jelenik meg, míg magasabb hőmérsékleten teltebb színeződésű, oktaéder, rombdodekaéder, hexakisztetraéder lapok kombinációi szerepelnek. A negyvennyolcas (hexakiszoktaéder) megjelenése gömbszerű külsőt kölcsönöz kristályainak. Gyakran ikresedik és átnövéses ikreket alkot.

Előfordulás: Németország, Svájc, Nagy-Britannia, Norvégia, Olaszország, Kanada, Bulgária Kína, Mongólia.

Magmás folyamatokban, széles hőmérsékleti határok között képződik. A Kárpát-medencében híresek Kapnikbánya (Gutin-hegység) és Selmecbánya (Szlovákia) fluoritjai.

Ipari alkalmazásai: A kohászatban olvadáspont csökkentésére adagolják (innen ered folypát elnevezése is). Vegyiparban fluorsav gyártásra, az optikai iparban akromatikus lencsék előállítására használják.

(Ez a szöveg a magyar Wikipédia Fluorit című szócikkéből származik (a változat dátuma: 2010. október 29.). A CC-BY-SA-3.0 licenc feltételeinek megfelelően szabadon felhasználható.)

Nyugati csillagjegy: Vízöntő, Halak.

Kínai csillagjegy: Tigris, Nyúl.

Elem: víz, levegő (kék) föld levegő (zöld).

Gyógyhatás: Gyógyítja a fertőzéseket, fekélyt, sebeket, DNS-t, influenzát, letapadásokat, mindenféle gyulladást, daganatokat, idegrendszert, agyat, bőrt. Erős fájdalomcsillapító. Sejtmegújító. Tanulásban segít megérteni és feldolgozni a tudást, növeli a figyelemösszpontosítást.

–          Ibolya-bíbor fluorit: Csont, csontvelő kezelésében erős hatású.

–          Sárga fluorit: Méreganyag eltávolító hatása kedvezően befolyásolja a májat, koleszterint.

A csontrendszer meggyógyul: csont deformitások, csontritkulás, fogproblémák. Meggyógyul a szív, elmúlik az allergia, rendbe jönnek az ízületek. Rendbe jönnek a légutak, tüdő, kiegyensúlyozódik az energiarendszer. Egyensúlyba állnak egymással az agyféltekék. Az idegrendszer is meggyógyul, még olyan súlyos esetben is, mint az övsömör. Kiegyensúlyozódik a nyirokrendszer. Rendbe jönnek a vesék, az emésztés.

Füstkvarc

Adatok:

Ásványtanilag: barna kvarckristály

Ásványosztály: Oxidok és hidroxidok

Alosztály: Egyszerű oxidok

Kémiai elnevezése: Szilícium-dioxid

Képlete: SiO2

Kristályrendszer: Trigonális α-kvarc

Megjelenési forma: Hexagonális oszlopok, gyakoriak az ikerkristályok

Keletkezés módja: vulkáni

Sűrűség: 2,66 g/cm³

Keménység: 7

Hasadás: Nincs

Törés: Kagylós

Szín: Sárgásbarna, barna, füstszürke, fekete

Porszín: Fehér

Fény: Üvegfényű, törési felületén zsírfényű

Átlátszóság: Átlátszó vagy áttetsző

Különleges tulajdonság: Szerkezetének szimmetriájából adódóan cirkulárpoláros; az UV-fényt átereszti; piro- és piezoelektromos; egyedüli oldószere a HF

A füstkvarc a szilícium-dioxid (közismert nevén kvarc) (SiO2) sötétszínű, nagykristályos szerkezetű változat. Színének változatai: sárgásbarna, barna, füstszürke, fekete. Színét a szomszédos kőzetek radioaktív besugárzása befolyásolja.

Ásványtani jellemzői: A barnaszínű füstkvarcok színe a szegfűbarnától a füstbarnán keresztül, egészen a feketésbarnáig terjed, az egészen feketeszínű kristályoknak morion a neve. A füstkvarc fennőtt kristályokban fordul elő; kristályai általában nagyobbak az ametiszt kristályainál, nagyságuk centiméterestől közel méteresig terjedhet, de átlagosan 5-15 centiméteresek. A kristályok rendszerint karcsú, romboéderlapok koronázta oszlopok; gyakoriak a trapezoéderlapok is. Csavart kristályok nem tartoznak a ritkaságok közé.

A kristályok átlátszóak, áttetszőek; a feketeszínűek átlátszatlanok. A színeloszlás egyenletesebb, mint az ametisztben, de sötétebb és világosabb foltok színezte kristályok sem ritkák. A sötétszínű füstkvarcok pleokroizmusa elég erős; szegfűbarna-világos vörösesbarna. Némelyik füstkvarc gyengén ibolyás árnyalatú. Homokfürdőbe ágyazott és óvatosan hevített füstkvarc színe aránylag alacsony hőmérsékleten sárga színbe megy át. A melegítéssel sárgított füstkvarcok éppen úgy, mint az ametisztek, topáz néven kerülnek forgalomba. Oroszországban a mursinkai-pegmatitban előforduló füstkvarcokat kenyérbe sütik vagy hamuba ágyazva hevítik s így sárgítják.

A füstkvarc ásványi zárványai között a rutil-tűk a leggyakoribbak. Szabad szemmel látható, nagyobb folyadékzárványok nem gyakoriak; mikroszkopikus folyadékzárványok tömeges fellépte gyakran okoz zavarodást a kristályok belsejében.

Előfordulása: Az átlátszó, világos-sötétebb barna füstkvarcoknak első lelőhelyei az Alpokban voltak. A feljegyzett legnagyobb lelőhelyet az svájci Uri kanton Tiefen-gleccserének egy nehezen hozzáférhető oldalában fedezték fel 1868-ban. A mállott gránitba 6 méter hosszan benyúló, 4 méter széles és 1-2 méter magas bányából 300 mázsa füstkvarcot termeltek ki, ebből 100 mázsa kifogástalanul átlátszó, szépen színezett anyag volt. Az előkerült kristályóriások legsúlyosabbika, a Nagyapó a Magyar Nemzeti Múzeum ásványtárának birtokába került. A 133,5 kg súlyú kristály magassága 69, kerülete 122 cm. A spanyolországi Córdoba tartományban fekvő Hinojosa füstkvarca hevítve szép sárgaszínű lesz. Csak égetett kövek kerülnek innen piacra. Észak-Skócia Cairgorm nevű hegyének gránitjaiban húzódó pegmatit-telérekből kerülnek elő a cairgormi kő vagy skót topáz néven ismert, átlátszó borsárga, barna vagy néha egészen fekete füstkvarc-kristályok. Az Urál-hegységben Mursinka és Schautanka vidékén fordul elő pegmatit-üregekben. Észak-Amerikában, Pikes Peak (Colorado) gránit-pegmatitjaiban, az arkansasi Magnet Cove és Észak-Karolina-i Alexander mellett találhatók fontos lelőhelyek. Brazíliában Goyaz gazdag hegyikristály előfordulásait kíséri füstkvarc, itt és Minas Geraisban találják a legszebb rutilzárványos példányokat, némelyikben a rutil-tűk hossza a 15–20 cm-t is eléri. Ma a legtöbb füstkvarc Madagaszkár szigetéről kerül forgalomba. Rutilzárványos példányok itt sem ritkák. Magyarországon a Zemplén-hegységben Telkibányán (Gyepű-hegy) fordul elő telérekben. Szlovákiában Selmecbánya környékén találhatóak szép kristálypéldányai.

Csiszolása: A füstkvarcot tábláskőnek, briliánsnak csiszolják és általában pecsétgyűrűkben használják. Égetett, sárga füstkvarc topáz név alatt nagyon elterjedt karperecek-, melltűk-, gyűrűkben; különösen szívesen foglalják iparművészeti ezüstékszerekbe.

(Ez a szöveg a magyar Wikipédia Füstkvarc című szócikkéből származik (a változat dátuma: 2010. december 23.). A CC-BY-SA-3.0 licenc feltételeinek megfelelően szabadon felhasználható.)

Nyugati csillagjegy: Bak.

Kínai csillagjegy: Bivaly.

Elem: föld.

Gyógyhatás: Fejfájás csillapító. Jótékony hatású az ivarszervekre, idegszövetre, izomszövetre, szívre. Erős görcsoldó. Szabályozza a testfolyadék áramlását. A hormontermelést serkenti és erősíti a koncentrációt. Javítja a depressziót, csillapítja a félelmet. Tisztítja a gyökércsakrát, enyhíti a rémálmokat. Csökkenti a kommunikációs nehézségeket, meditációhoz tisztítja az elmét. Kemoterápiás és sugarazást igénylő betegségek kitűnő orvosa. Has, csípő, lábbetegségek ellenszere, segíti az ásványi anyag felszívódást. Erősíti a kötőszövetet. Kiegyensúlyozódnak az agyféltekék, a jin-jang, az idegrendszer rendbe jön. Megszűnnek a görcsök, elmúlnak az izom- és ízületi betegségek. Meggyógyul a szív. Rendbe jönnek bennem a nyirokproblémák. Kiigazodnak a vesék, mert a hormonrendszer aktiválódik, és rendesen működik.

G,GY

Goldfluss
Mesterségesen készített üveg, melybe arany és réz szemcséket szórtak. Három színben létezik: vörösesbarna, sötétkék és zöld. Ásványtanilag: nátrium-kalcium-hidrogénborát. Kristályszerkezet: amorf. Keletkezés módja: mesterséges.

Annak ellenére, hogy mesterségesen készült hatalmas gyógyító energiát hordoz. Megegyezik a természetes üveg tulajdonságával, de mivel az arany és a réz is benne van, az ő gyógyító energiájuk is kapcsolódik hozzá.

Gyógyítja: szemgolyó, szemlencse, szürkehályog, gyomor, hasnyálmirigy.

Gránátcsoport

A gránátcsoport szilikáttartalmú szabályos kristályrendszerű a IV.Szilikátok ásványosztály nezoszilikátok alosztályban önálló ásványcsoport. Szép kifejlődött egyedi vagy nagyobb számban fenn-nőtt kristályokban, rombdodekaéder és deltoid-24-es kristályalakban előforduló féldrágakőnek minősülő ásvány. Plinius “carbunculus alamandidicus”-nak nevezte. A középkorban gyógyhatásúnak minősítették elnevezése “karbunkulus” volt. Több császári koronánál díszítő elemnek alkalmazták.

Kémiai és fizikai tulajdonságai

 • Képlete általánosan: A3B2(SiO4)3, ahol A=Ca, Fe, Mn, Mg, míg B=Al, Cr3+,Fe3+. Mn3+,Ti, V3+, Zr lehet, míg a szilíciumot esetenként alumínium vagy titán helyettesítheti, a hidrogránátok (OH) csoportot is tartalmaznak.
 • Szimmetriája: a szabályos kristályrendszerben, több tengely, sík és lapszimmetriája létezik.
 • Sűrűsége: 3,5-4,3 g/cm3.
 • Keménysége: 6,5-7.5 kemény ásványok közé tartozik (a Mohs-féle keménységi skálán).
 • Hasadása: nem hasíthatók.
 • Törése: könnyen szabálytalanul törik, törési felülete zsírfényű (ékszerekben gyakran csorbulnak élei).
 • Színe: sötétvörös, barnás vörös, sárgás esetenként zöld.
 • Fénye: üveg vagy zsírfényű.
 • Átlátszósága: ritkán átlátszó, jellemzően átlátszatlan vagy áttetsző.
 • Pora: színtelen, fehér.

Keletkezése: Az aprószeműek járulékos kőzetalkotók, nagyobb és szebb kristályai szkarnosodásban keletkeznek, gyakran metamorf kőzetekben találhatók. Átlátszó nagyobb kristályaik drágakövek. Elemi összetételüktől függetlenül azonos formájúak és kristályalakúak, megkülönböztetésük csak kémiai analízis alapján lehetséges.

A gránátcsoport tagjai:

A gránátcsoport gyakoribb tagjai:

Almandin

Andradit

Demantoid

Grosszulár

Hessonit

Hidrogrosszulár

Melanit

Pirop

Spessartin

Tsavorit

Uvarovit

A gránátcsoport ritkábban előforduló ásványai:

Calderit

Goldmanit

Kimzeyit

Knorringit

Majorit

Schorlomit

Hibschit

Katoit

Hidrograndit

Marimotoit

Yamatoit

Henritermierit

Előfordulása: Csillámpalákban és kontakt metaszomatikus szkarnosodott kőzetek gyakori és jellemzően előforduló ásvány. Előfordulásai találhatók a csehországi Érchegyságben, Szlovákiában Rozsnyó környékén. Németország területén a Harz-hegységben, Románia területén Erdélyben több helyen megtalálhatók. Gyakori és szép példányai az Egyesült Államok területén Connectikut szövetségi államban, Oroszországban az Ural vidékén, Finnországban, Norvégia területén, Olaszországban a Vezúv környékén, Törökország ázsiai részéin, Madagaszkár szigetén.

Előfordulásai Magyarországon: (Az elöfordulásokban a fellelhető kristályok méreteinek feltüntetésével.) Bánhida (1 mm), Szokolya (2–10 mm), Diósjenő (6–20 mm), Márianosztra (2–10 mm), Drégelypalánk (2–10 mm), Sály, Tihany és Visegrád (1–10 mm), a hazai bauxit előfordulásokban törmelékes szemcsékben, a Börzsöny patakmedreiben (2–4 mm, ritkán: 5–10 mm).

Kísérő ásványok: A szkarnosodott kőzetekben és csillámpalákban előforduló jellemző ásványok.

(Ez a szöveg a magyar Wikipédia Gránátcsoport című szócikkéből származik (a változat dátuma: 2011. február 11.). A CC-BY-SA-3.0 licenc feltételeinek megfelelően szabadon felhasználható.)

Pirop

A pirop (magnézium alumínium nezoszilikát) a IV.Szilikátok ásványosztályon belül a gránátcsoport ásvány együttesébe tartozik. Szabályos kristályrendszerben dodokaéderes és tetraéderes formában jelenik meg. Tüzesen vörös színe a vas és króm szennyeződésből adódik. Kifejlett, de többnyire aprószemű kristályait gyakran ékszer-kőnek használják. Kristályi sokszor lekerekedettek. Jellegzetes zárványai a pirit, apatit tűszerűen jelennek meg. Több téves néven is ismerik. Szintetikusan is előállítható, ezen kristályok sűrűsége kisebb.

Nevének eredete: Neve görög eredetű, a püroposz (tüzesszemű) szóból származik.

Kémiai és fizikai tulajdonságai:

 • Képlete: Mg3Al2(SiO4)3
 • Szimmetriája: szabályos kristályrendszerben, több tengely- és lapszimmetriája ismerhető fel.
 • Sűrűsége: 3,7–3,9 g/cm3.
 • Keménysége: 7,0–7,5 nagyon kemény ásvány (a Mohs-féle keménységi skála szerint).
 • Hasadása: nem hasítható.
 • Törése: könnyen, kagylósan törik. A kristályélek gyakran csorbulnak.
 • Fénye: gyémánt vagy üvegfényű.
 • Színe: sötétvörös, tűzvörös néha barnásvörös
 • Átlátszósága: átlátszó vagy áttetsző.
 • Pora: fehér, színtelen.
 • Különleges tulajdonsága: savakban nem oldódik, hő hatására könnyen olvad.
 • Kémiai összetétele:
  • Magnézium (Mg) = 18,1%
  • Alumínium (Al) = 13,4%
  • Szilícium (Si) = 20,9%
  • Oxigén (O) = 47,6%

Keletkezése: Ultrabázikus, magmás kőzetekben, gyakran gránithoz kötődően, kontakt metamorf formában keletkezik. A metamorf képződésben gyakran szerpentinekhez és különféle gyűrt palákhoz kapcsolódik A metamorfózisban csak igen magas nyomás alatt alakult ki sokszor gneiszben. Tévesen: kap-rubintnak, arizóniai rubintnak, coloradórubintnak és Sziklás-hegyi rubintnak is nevezik. Hasonló ásvány: az almandin és a spinell.

Előfordulásai: Legjelentősebb előfordulásai Csehországban találhatóak, ahol külön iparág alakult ki a cseh gránátnak is nevezett ékszerkőnek használatos kristályok feldolgozására. Svájcban Gordunóban fordul elő. Skóciában található kristályait: ely rubinnak is nevezik. Dél-Afrika területén Kimberley környékén a gyémánt-előfordulásokkal együtt található. Megtalálható Tanzánia és Madagaszkár egyes vidékein. Jelentős előfordulása van Oroszország Bajkálontúli területén. Az Egyesült Államokban Új-Mexikó, Colorado és Arizona szövetségi államokban. Kanadában a Sziklás-hegységben is megtalálható. Továbbá: Nigéria, Ausztrália.

(Ez a szöveg a magyar Wikipédia Pirop című szócikkéből származik (a változat dátuma: 2011. január 16.). A CC-BY-SA-3.0 licenc feltételeinek megfelelően szabadon felhasználható.)

Átlátszóság: átlátszótól az átlátszatlanig. Porszín: fehér. Mohs-keménység: 6,5-7,5. Ásványtanilag: Gránát almandin: vas alumínium szigetszilikát. Szín: borvörös. Sűrűség: 3,9-4,3. Képlet: Fe3Al2(SiO4)3. Kristályszerkezet: szabályos. Keletkezés módja: átalakult. Gránát andradin: kalcium-vas szigetszilikát. Szín: fekete, sárgásbarna. Sűrűség:3,7-4,1. Képlet: Ca3Al2(SiO4)3. Kristályszerkezet: különféle szerkezetű. Keletkezés módja: átalakult.

Nyugati csillagjegy: Kos, Ikrek, Oroszlán, Skorpió, Nyilas, Bak. Kínai csillagjegy: Sárkány, Ló, Majom, Disznó, Patkány, Bivaly. Elem: tűz (vörös) föld (barna, zöld).

Gyógyhatás: Segít a sebek gyógyulásában. Immunrendszer erősítő. Élénkíti a szívet, vérkeringést. Hat a vér betegségeire. Óv az érelmeszesedéstől. Az összes szervet serkenti. Méregtelenít. Gyógyít: vér, szív, minden energiarendszer, megújítja a DNS-t, az ásványi anyagok és vitaminok hasznosítását. Aktiválódik az immunrendszer.

Gyöngy
Szín: fehér, rózsás, krémszínű, szürke, kék, fekete. Átlátszóság: áttetsző, átlátszatlan. Porszín: fehér. Mohs-keménység: 2,5-4,5. Sűrűség: 2,6-2,85. Képlet: (CaCO3). Előfordulás: világszerte. Nyugati csillagjegy: Mérleg, Bak. Kínai csillagjegy: Kutya, Bivaly. Elem: levegő, víz.

A sebgyógyulást gyorsítja. Vérzési zavarokat rendbe teszi. Lázas betegségek pl: tejláz enyhítője. Hatással van: mellékvesére, köröm betegségeire, elmebajokra. A koronacsakrán keresztül hat a két agyféltekére, az agyalapi mirigyre és a tobozmirigyre. Forró betegségekre: nimfománia, asztma, farkaséhség, reuma, hörghurut, köszvény, napszúrás, láz, gyomorégés, tüdőgyulladás, erős vérzés, gennyesdés gyulladások, körömbetegség. Különösen a nyirokrendszer kiegyensúlyozója. Kalciumtartalmával kiegyenesíti a gerincet, talpra állít.

Gyöngyház

A gyöngyház bizonyos puhatestűek héjának a belsején található kemény, színjátszó bevonat. 10-20 µm széles és 0,5 µm vastag aragonitkristályok alkotják, amiket egy rugalmas biopolimerekből álló kötőanyag tart össze. A köpeny nyálkahártyájának sejtjei választják ki, hogy simává tegye a héj belső felületét, és betokozza a parazitákat és a szervetlen törmeléket. Ez az anyag alkotja az igazgyöngyöket is. Az építészetben és az iparművészetben kedvelt díszítőelem.

(Ez a szöveg a magyar Wikipédia Gyöngyház című szócikkéből származik (a változat dátuma: 2010. szeptember 16.). A CC-BY-SA-3.0 licenc feltételeinek megfelelően szabadon felhasználható.)

Szín: kék, zöld, rózsaszín, sárga. Átlátszóság: átlátszatlan. Porszín: fehér. Mohs-keménység: 3,5-4. Sűrűség: 2,95. Képlet: CaCO3. Előfordulás: világszerte. Elem: víz.

Gyógyhatás: Nyálkahártya probléma, gyulladás, megnagyobbodott mandulák, mandulagyulladás, viszketegség ellen. Helyre állítja a lelki egyensúlyt.

H

Hegyikristály

Adatok:

Ásványtanilag: világos kvarckristály

Keletkezésmódja: vulkáni

Ásványosztály: oxidok és hidroxidok

Alosztály: egyszerű oxidok

Kémiai elnevezése: szilícium-dioxid

Képlete: SiO2

Kristályrendszer: trigonális α-kvarc

Megjelenési forma: hexagonális oszlopok, gyakoriak az ikerkristályok

Sűrűség: 2,66 g/cm³

Keménység: 7

Hasadás: nincs

Törés: kagylós

Szín: víztiszta/átlátszó;

Porszín: fehér

Fény: üvegfényű, törési felületén zsírfényű

Átlátszóság: átlátszó vagy áttetsző

Különleges tulajdonság: szerkezetének szimmetriájából adódóan cirkulárpoláros; az UV-fényt átereszti; piro- és piezoelektromos; egyedüli oldószere a HF

A hegyikristály a kvarc ásvány színtelen, drágakőként használt változata. A görögök azt tartották, hogy a hegyikristályok az Alpok magas csúcsainak dermesztő hidegében felolvaszthatatlan jéggé fagyott vízből keletkeztek. Ezért nevezték el az ásványt kristallosnak, azaz jégnek.

Ásványtani jellemzői: A teljesen színtelen hegyikristály kémiailag ideálisan tiszta kovasav, képlete SiO2. A kvarc fizikai és kémiai tulajdonságai a hegyikristályon tanulmányozhatók a legnagyobb pontos­sággal. Fennőtt kristályai rendszerint kitűnően fejlett, karcsú, hatszöges oszlopok, melyeket a + és – alapromboéder lapjai fednek. A kristályok tökéletes átlátszóságát gyakran zavarják szilárd és folyadékzárványok.

Azokat a hegyikristályokat, melyeknek természetes úton keletkezett finom repedései, a beléjük hatolt igen vékony levegőréteg okozta interferencia folytán szivárványszínt játszanak, írisz- vagy szivárvány-kvarcoknak nevezik. Mesterségesen is előállítják őket úgy, hogy felhevített hegyikristályt hideg vízbe mártanak. Ha a víz színesre festett és a kristályt huzamosabb ideig benne hagyják, a festék behatol és a repedések mentén színesre festett kvarcot kapunk.

Előfordulása: A hegyikristály legfőbb lelőhelyei az Alpokban vannak. Az Alpokban századok óta apáról fiúra szálló mesterség a kristály-keresés. A tavaszi olvadás után indulnak meg a kristálykeresők, bejárják a gazdagabb előfordulásaikról ismert nagyobb, valamint az eldugottabb völgyeket, átkutatják a gleccserek hordalékát, a patakmedreket, vizsgálják a kőzetben húzódó kvarcereket, kopogtatván körülöttük a sziklafalat, mikor is a hegyikristályokat rejtő kisebb-nagyobb üregek kongó hanggal árulják el magukat. Az üregek rendesen csak nagyobb ököl, fejnagyságúak, néha azonban rendkívüli méretűek. A kvarckristályok bélelte nagyobb üregeket kristálypincéknek nevezik. Nagy jelentőséggel bírnak a brazíliai lelőhelyek is, ahonnan kitűnő minőségű hegyikristályok származnak nagy mennyiségben. A leggazdagabb előfordulások Goyaz-államban, a Sao Marcos- és Sao Bartholomeo-folyók közötti Serra dos Cristaes vidékén, Cristallina és Araguahy mellett vannak. Madagaszkár szigetének keleti és északkeleti gnájszos vidékéről eredő folyók ágyából már a 17. században ismertek pompás, átlátszó hegyikristályokat. Az elsődleges előfordulású kristályok üledékes kőzeteket és kristályos palákat átszelő pegmatittelérek üregeiből származnak. Indiában Madras vidékén harmadkori konglomerátokban találják a megkopott, víztiszta hegyikristályokat, melyekből Madrasban briliánsokat, rózsákat, sőt szemüvegeket csiszolnak. Az Urál-hegységben is találhatók gazdag lelőhelyek.

Továbbá: Franciaország, Olaszország, Németország, Srí Lanka.

Felhasználása: A hegyikristálynak régebben jelentős szerepe volt az ékszeriparban, a gliptikában, és a díszítőművészet terén. Ékszerbe, a gyémánt pótlására, különösen szívesen csiszolták kisebb, ragyogó kristályait s ezeket nyugati gyémántoknak nevezték. Helyi neveik: máramarosi-, német-, stollbergi-, cseh-, alaszkai-, arkanzasz-, pafoszi-, alenkoni-, ír-, bristol-, quebeki-, similigyémánt voltak.

A hegyikristályt az ó- és középkorban, de még a múlt században is jóval nagyobbra értékelték, mint napjainkban. Ma legjobban az optikai célokra alkalmas, teljesen átlátszó, színtelen, repedés és zárványmentes goyazi kristályokat fizetik meg.

A magyar királyi jogar gömbje hegyikristályból van, és oroszlánokat véstek bele.

(Ez a szöveg a magyar Wikipédia Hegyikristály című szócikkéből származik (a változat dátuma: 2010. április 22.). A CC-BY-SA-3.0 licenc feltételeinek megfelelően szabadon felhasználható.)

Nyugati csillagjegy: mindegyik

Kínai csillagjegy: mindegyik

Elem: föld

Gyógyhatás: Bármilyen betegségre használható. Ez az ásványok jolly jokere. Minden csakrába kapcsolódik, minden energiarendszert kiigazít. A hegyikristály az a kő, amely minden gyógyító munkára és öngyógyításra is alkalmas. Különösen a csúcs végűek.

Heliotrop
Szín: sötétzöld alapon vöröses foltokkal. Átlátszóság: átlátszatlan. Porszín: fehér. Mohs-keménység: 6,5-7. Sűrűség: 2,58-2,64. Képlet: SiO2. Ásványtanilag: vörösen pettyezett zöld jáspis. Kristályszerkezet: trigonális. Keletkezés módja: üledékes. Előfordulás: Németország, Nagy-Britannia, India, Ausztrália, Kína. Nyugati csillagjegy: Kos, Rák, Skorpió. Kínai csillagjegy: Sárkány, Bárány, Disznó. Elem: föld.

Gyógyhatás: A csecsemőmirigyen keresztül erős hatást gyakorol a vérre, vérzékenységre pl: aranyér, bélvérzés, menstruáció, a vízre: ödéma, visszértágulat, ciszták, vese, húgyhólyag és a szemek. Mivel az immunrendszer 70%-a vízben van az emésztésre is: epére, májra. Fokozza az intuíciót, növeli a kreativitást. Elménket megnyugtatja és újjáéleszti. Csökkenti az ingerlékenységet, agresszivitást. Heveny fertőzéseknél immun-serkentő, segít a genny gyors eltávozásában. Zöldhályog esetén rendkívül hatékony. Nyugodt alvást biztosít, érdemes párnánk alatt tartani. Fokozza az életörömöt, fokozza a koncentrációt. Intenzíven kapcsolódik a csecsemőmirigyhez (a szívcsakra belső elválasztású mirigyéhez). Nyirok, immunrendszer, szív, vér, véredények, vese, hólyag gyógyító. Gyulladás és gennyképződés csökkentő.

Hematit

A hematit (vörösvasérc) vastartalmú szabályos rendszerű oxidásvány. Trigonális és hexagonális rendszerben kristályosodik. A lemezes vagy táblás kristályok halmazokban, tömött mikrokristályos vagy vaskos tömeges, sokszor gömbhalmazos csoportokban fordulnak elő. A legfontosabb vasércek egyike. Változatai: vascsillám, szpekularit.

Kémiai és fizikai tulajdonságai:

 • Képlete: Fe2O3
 • Szimmetriája: trigonális, vaskos vagy tömött gömbhalmaz tömegek, mikrokristályokban.
 • Sűrűsége: 4,9-5,3 g/cm3.
 • Keménysége: 6,5 (a Mohs-féle keménységi skála szerint).
 • Hasadása: nincs.
 • Törése: kagylós vagy földes.
 • Színe: acélszürke, vasfekete vagy vörösbarna.
 • Fénye: félfémes, de kristályok felülete fémes.
 • Átlátszósága: vékony lemezei vörösen áttetszőek, egyébként opak.
 • Pora: meggypiros. Nem mágneses, csak izzítás után.
 • Elméleti vastartalma: 70,0%.

Nevének eredete: Az elnevezés a görög haima (= vér) szóból ered. Az ékszerészek nevezték el így, mert csiszolás közben a hűtővizet megpirosítja és karca vérpiros nyomot hagy. Az ’50-es években az Egyesült Államokban hematitutánzatot készítettek szinterelt, sajtolt vasoxidból. Az utánzatot hemetine néven hozták forgalomba. Könnyű megkülönböztetni, mert a hamisítványt a mágnes vonzza, míg a hematitot nem. Fizikai tulajdonságai is mások: a hemetine sűrűsége és keménysége kisebb a hematiténál.

Keletkezése: Elszórtan megtalálhatjuk egyes likvidmagmás érctelepekben, illetve pegmatitokban. Keletkezik szkarnos folyamatokban, hidrotermásan, metamorfózis eredményeként és másodlagosan is – mindig olyankor, amikor az oxigén parciális nyomása nagy, a vízgőzé pedig kicsi. Több magmás kőzetben kőzetalkotó ásvány. A jobb minőségű vasércek közé tartozik. Fémes, vaskos tömegét ékszerként (bizsu) és dísztárgyként is használják jó megmunkálhatósága és polírozhatósága miatt. Az ezoteriában nagy jelentőséget tulajdonítanak neki.

Előfordulása: A legtöbb magmás kőzet járulékos elegyrésze – a magnetittel, limonittal, ilmenittel, sziderittel együtt fordulhat elő. Telepeit hazánkhoz közel Ukrajnában és Oroszországban, az Ural hegységben találhatjuk. Hatalmas telepei vannak az Egyesült Államok Tennessee, Utah, Wisconsin és Michigan államaiban, Kanadában Új-Skóciában és Quebecben, Brazília Minas Gerais államában, Svájcban és az angliai Cumberlandben. Sokáig bányászták Elba szigetén. Továbbá: Ausztria, Olaszország, Svédország, Kanada, Libéria, Banglades, Új-Zéland.

Előfordulásai Magyarországon: Apró kristályokként Nagybörzsönyben, Nagyvisnyón, Perkupán, Recsken, Rudabányán vascsillámos alakjában pedig elsődleges ércként Úrkúton, a Velencei-hegységben és Szarvaskőn találták meg. Kisebb előfordulásait bányászták Tornaszentandráson és Uppony határában, ahol 70% tisztaságú hematitot is találtak. Budapesten a Remete-hegyi kőfejtőben a mészkövet hematitos-limonitos kéreg vonja be.

Rokon ásványfajok: ilmenit, cinnabarit

Kísérő ásványok: limonit, ilmenit, magnetit, sziderit

(Ez a szöveg a magyar Wikipédia Hematit című szócikkéből származik (a változat dátuma: 2010. október 02.). A CC-BY-SA-3.0 licenc feltételeinek megfelelően szabadon felhasználható.)

Szín: vörösesbarna, szürkésfekete, fekete. Átlátszóság: áttetszőtől az opakig. Porszín: vörösesbarna. Mohs-keménység: 5,5-6,5. Sűrűség: 5,2-5,3. Képlet: Fe2O3. Ásványtanilag: vas-oxid. Keletkezés módja: vörös vasérckén, vulkáni.

Nyugati csillagjegy: Kos, Skorpió, Bak, Vízöntő.

Kínai csillagjegy: Sárkány, Disznó, Bivaly, Tigris.

Elem: föld.

Hátproblémák, érelmeszesedés, visszerek, vashiány, minden vérbetegség, lábikra görcs, ínszalagrándulás, érelmeszesedés, aranyér, véraláfutás, törés, májregenerálódás, égési sérülés, menstruáció. A szívnek is nagy segítség. Lábadozás, sebgyógyítás, fáradtság esetén is segítő kő. Segít a szenvedélybetegségek esetében is. Javítja az összpontosítást, erősíti az emlékezetet. Vérkőnek is hívják, mert a vizet vörösre festi, ha esszenciát készítünk vele. Vastartalma 70%-os. A gyökércsakra belsőelválasztású mirigye a mellékvese, ez termeli a boldogság hormont.

Holdkő
Szín: színtelen, sárga. Átlátszóság: átlátszó. Porszín: fehér. Mohs-keménység: 6-6,5. Sűrűség: 2,56-2,59. Képlet: K(AlSi3O8). Ásványtanilag: hullámzó fénylő földpát. Kristályszerkezet: monoklin. Keletkezés módja: vulkáni. Előfordulás: Burma, Brazília, Srí Lanka, India, Madagaszkár. Nyugati csillagjegy: Rák, Bak, Halak. Kínai csillagjegy: Bárány, Bivaly, Nyúl. Elem: víz.

Serkenti a tobozmirigy működését. Hormonháztartással kapcsolatos betegségek segítője. Menstruáció közben, szülés után, klimax idején hatékony társ. Csonterősítő. Nyirokkeringést javítja. Segíti a tápanyagok felszívódását. Csökkenti a méreganyag és folyadék visszatartást. Bőr,haj, szem, máj, hasnyálmirigy elváltozással járó betegségein segít.

Howlit
Színe: mattfehér, elefáncsont színű. Átlátszóság: átlátszó-áttetsző. Porszín: fehér. Mohs-keménység: 3-3,5. Sűrűség: 2,45-2,54. Képlet: Ca2(SiB5O9(OH)5). Ásványtanilag: kalcium-bórszilikát. Ásványtani osztály: szigetszilikát. Kristályszerkezet: monoklin. Keletkezés módja: üledékes. Előfordulás: USA, Zimbabwe. Nyugati csillagjegy: Ikrek. Kínai csillagjegy: Ló. Elem: levegő.

Segíti a fogyást, salaktalanítást. Csökkenti a folyadékraktározás. Enyhíti a bélzavarokat, a gyomorégést és a hányingert. Enyhíti a kontakt-mérgek okozta bőrirritációkat.

I, J
Jade
Szín: zöldesfehér, zöld, szürke, sárgás. Átlátszóság: áttetsző, átlátszatlan. Porszín: fehér. Mohs-keménység: 6,4. Sűrűség: 3,2-3,3. Képlet: NaAl(Si2O6). Ásványtanilag: a piroxéncsoport láncszilikátja. Kristályszerkezet: monoklin. Keletkezés módja: átalakult. Előfordulás: Burma, Japán, Kína. Nyugati csillagjegy: Bika, Rák, Mérleg, Halak. Indián csillagjegy: Farkas. Kínai csillagjegy: Kígyó, Bárány, Kutya, Nyúl. Elem: föld.

Szabályozza az idegek, vese, mellékvese működését, az adrenalintermelést. kiegyensúlyozza a vizet, sót, savat, lúgot.

Nefrit jade:

Színe: zöld. Átlátszóság: áttetsző, átlátszatlan. Porszín: fehér. Kristályszerkezet: monoklin. Mohs-keménység: 6-6,5. Sűrűség: 3-3,2. Képlet: Ca2(MgFe2+)5(OHISi4O11)2. Ásványtanilag: filcesedett aktinolit. Kristályszerkezet: monoklin. Keletkezés módja: átalakult. Előfordulás:Németország, Lengyelország, Oroszország, Alaszka, Kanada. Nyugati csillagjegy: Mérleg. Kínai csillagjegy: Kutya. Elem: föld.

Gyógyítja: húgyúti-, hólyagbántalmak. Erősíti a vesét, szabályozza a vízháztartást. Rendbe teszi a sav-bázis egyensúlyt. Megszünteti a határozatlanságot, véd a külső agresszióval szemben. Belső békét teremt.

Zöld jade:

Nyugtatja az idegrendszert.

Jáspis
Szín: minden szín – jellemzően sárga, barna, vörös, zöld, csíkos vagy foltos. Átlátszóság: ritkán áttetsző. Porszín: fehér, sárga, barna, vörös. Mohs-keménység: 6,5-7. Sűrűség: 2,59-2,61. Képlet: SiO2. Kristályszerkezet: trigonális. Előfordulás: Németország, Franciaország, India, Madagaszkár. Nyugati csillagjegy: összes. Indián csillagjegy: Hód. Kínai csillagjegy: Sárkány, Kígyó, Ló, Bárány, Majom, Kakas, Disznó, Patkány, Bivaly, Nyúl. Elem: föld, tűz.

Barna jáspis:
Tulajdonságai: mikrokristályos, szemcsés kvarc. Kristályszerkezet: trigonális. Keletkezés módja: üledékes.

Serkenti az emésztést, kiválasztást. Stabilizálja a keringést. Serkenti az immunrendszert, megtisztítja a testet a méreganyagoktól. Vértisztító. Dohányzás elhagyásakor nagy segítő.

Capuccino jáspis:

Ásványtanilag: mikrokristályos szemcsés kvarc. Kristályszerkezet: trigonális. Keletkezés módja: üledékes.

Gyógyítja: gyomor, bél, immunrendszer, salaktalanítás, kiválasztás.

Esőerdő jáspis:

Szín: zöld. Átlátszóság: átlátszatlan, részben áttetsző. Porszín: fehér, barnás. Mohs-keménység: 5,5-7. Sűrűség: 2,7-2,9. Képlet: SiO2. Ásványtanilag: kovasavban gazdag vulkanit. Kristályszerkezet: különféle. Keletkezés módja: vulkáni. Előfordulás: Mexikó, Ausztrália, USA, Japán.

Fekete jáspis:

Ez a kő az életerő, és teremtő erő aktiválója, és gyógyítója.

Kék jáspis:
Gyógyítja az elváltozással járó betegségeket, ásványi anyagok mennyiségét egyensúlyban tartja. Segít fenntartani az energiát a böjt alatt.

Mookait jáspis:

Szín: rózsaszíntől a halvány pirosig, rozsdabarna, sárga, mustársárga, fehér. Átlátszóság: átlátszatlan. Porszín: vörös, fehér. Mohs-keménység: 6,5-7. Sűrűség: 2,58-2,91. Képlet: SiO2. Ásványtanilag: jáspis opál keverék. Kristályszerkezet: trigonális, amorf. Keletkezés módja: üledékes. Előfordulás: Ausztrália, USA, Brazília. Elem: tűz.

Gyógyítja: máj, lép, immunrendszer, vér, seb.

Óceán jáspis:
Tulajdonságai: gömbszemcsés kalcedon. Ásványtani osztály: kvarc. Kristályszerkezet: trigonális. Keletkezés módja: vulkáni.

Serkenti: emésztés, méregtelenítés, regeneráció, sejtmegújulás, immunrendszer. Ciszta, daganat kezelésére is ajánlott. Eltünteti azokat a méreganyagokat, melyek az erős testszagot okozzák.

Picasso-jáspis
Ásványtanilag: mészkőzet. Ásványtani osztály: kalcium-karbonát. Kristályszerkezet: trigonális. Keletkezés módja: üledékes.

Segíti a kalcium anyagcserét. erősíti a vastagbelet, kötőszöveteket, csontokat.

Szivárvány jáspis:
Ásványtanilag: többszínű jáspis. Ásványtani osztály: kvarc. Kristályszerkezet: trigonális. Keletkezés módja: üledékes.

Serkenti: méregtelenítés, immunrendszer.

Zöld jáspis:
Tulajdonságai: vas-szilikát tartalmú jáspis. Ásványtani osztály: kvarc. Kristályszerkezet: trigonális. Keletkezés módja: üledékes. Előfordulás: Németország, Franciaország, India, Madagaszkár, Egyiptom.

Gyógyítja: immunrendszer, fertőzések, influenza, megfázás, gyulladás.

K
Kalcedon
Szín: szürke, szürkéskék, szürkészöld, szürkésfehér. Átlátszóság: áttetsző. Porszín: fehér. Mohs-keménység: 6-7. Sűrűség: 2,59-2,61. Képlet: SiO2+H2O. Ásványtanilag: kalcedon mangándentritekkel. Kristályszerkezet: trigonális. Keletkezés módja: vulkáni, üledékes. Előfordulás: Németország, Olaszország, Uruguay, Brazília, India, Namíbia. Nyugati csillagjegy: Ikrek, Rák, Szűz, Nyilas, Bak. Kínai csillagjegy: Ló, Patkány, Kakas, Bárány, Bivaly. Elem: levegő, némi víz.

Serkenti a nyirokrendszert, a nyálkahártyák és a légutak tisztulását. Enyhíti a dohányzás következményeit. Hatékonyan tisztít. Táplálja az anyai ösztönt és serkenti a tejelválasztást. Javítja az ásványi anyagok hasznosítását szervezetünkben. Gyógyítja a szemet, epehólyagot, csontot, lépet, vért és a keringési rendszert.

Kalcedon rozetta:
Ásványtanilag: virág szerű kalcedon képződmény. Kristályszerkezet: trigonális. Keletkezés módja: vulkáni.

Gyógyítja: gyomor, bőr, nyálkahártya, légút, mirigyek, érzékszervek.

Karneol
Szín: vöröstől a sárgásvörösig. Átlátszóság: áttetsző. Porszín: fehér. Mohs-keménység: 6-7. Sűrűség: 2,59-2,61. Képlet: SiO2. Ásványtanilag: narancssárga: hematit tartalmú kalcedon. Ásványtani osztály: kvarc. Kristályszerkezet: trigonális. Keletkezés módja: vulkáni. Előfordulás: India, Brazília, Egyiptom, Románia, Uruguay. Nyugati csillagjegy: Kos, Bika, Ikrek, Oroszlán, Szűz, Vízöntő. Indián csillagjegy: Lazac. Kínai csillagjegy: Sárkány, Kígyó, Ló, Majom, Kakas, Tigris. Elem: tűz, levegő

Genitáliák, impotencia, frigiditás, ízületi gyulladás, idegzsába, hát alsó része, keresztcsont gyógyító. Megállítja a vérzést. Aktiválja a véráramot.

Korall
Szín: fehér, vörös, fekete, kék. Átlátszóság: átlátszatlan. Porszín: fehér, szürke. Mohs-keménység: 3-. Sűrűség: 2,6-2,7

Képlet: CaCO3+Fe, Mg. Kristályszerkezet: trigonális, amorf. Előfordulás: Egyiptom, Ausztrália, Japán. Nyugati csillagjegy: Halak. Kínai csillagjegy: Nyúl. Elem: víz, föld (barna), levegő (rózsaszín).

Jelenlétében szervezetünk könnyebben termeli a fehérvérsejteket. Stabilizálja a vérnyomást. Szabályozza a nyirokkeringést. Erősíti a hörgőket, segít légszomj és köhögés esetében. Levezeti a bélproblémákat, segíti a salaktalanítást, és a súlyproblémákat. Hatással van a petefészekre. Fokozza a termékenységet, enyhíti a klimaxos panaszokat.

Krizokolla
Szín: zöld, kékeszöldtől a kékig. Átlátszóság: áttetsző, opak. Porszín: világoszöld. Mohs-keménység: 2-4. Sűrűség: 2-2,2. Képlet: CuSiO3.nH2O. Ásványtanilag: víztartalmú réz gyűrűszilikát. Kristályszerkezet: monoklin. Keletkezés módja: üledékes. Előfordulás: Németország, Nagy-Britannia, Oroszország, Mexikó, Chile, Zaire, Peru. Nyugati csillagjegy: Bika, Rák, Mérleg, Nyilas, Vízöntő. Kínai csillagjegy: Kígyó, Kutya, Patkány, Tigris. Elem: levegő.

Gyógyítja: ízületi gyulladást, csontbetegséget, izomgörcsöt, méhgörcsöt, emésztőszerveket, égéseket, pajzsmirigyet. Csökkenti a gyulladást és vérnyomást.

Kunzit
Szín: ibolya, halvány ibolya, rózsaszín. Átlátszóság: átlátszó. Porszín: fehér. Mohs-keménység: 6,5-7. Sűrűség: 3,1-3,2. Képlet: LiAl(Si2O6). Ásványtanilag: rózsaszínű lánc-szilikát. Ásványtani osztály: piroxén csoport. Kristályszerkezet: monoklin. Keletkezés módja: vulkáni. Előfordulás: USA, Madagaszkár, Burma, Brazília, Afganisztán. Nyugati csillagjegy: Mérleg, Halak. Kínai csillagjegy: Kutya, Nyúl. Elem: víz, levegő.

Gyógyít: idegrendszer, fájdalmak, ízületi és keringési rendszer, immunrendszer. Erősíti a keringési rendszert, szívizmot. Enyhíti az epilepsziát, csökkenti az ízületi fájdalmakat. Serkenti az immunrendszert. Pszichiátriai kezeléseknél nagy segítő. Nyugalom, szeretet, kreativitás köve.

Sárga kunzit:

Gyógyítja: csakrákat, DNS-t, sejteket, kiegyensúlyozza a magnézium kalcium kapcsolatot.

L
Labradorit
Szín: fehér, szürkésfehér, barnás, vöröses, zöldes, sötétszürkétől a szürkésfeketéig. Átlátszóság: átlátszótól az átlátszatlanig. Porszín: fehér. Mohs-keménység: 6-6,5. Sűrűség: 2,61-2,76. Képlet: CaNa((AlSi)2Si2O8). Ásványtanilag: tarkán csillogó földpát. Ásványtani osztály: vázszilikát. Kristályszerkezet: triklin. Keletkezés módja: vulkáni. Előfordulás: Olaszország, Finnország, Oroszország, Grönland, Kanada. Nyugati csillagjegy: Bak, Halak. Kínai csillagjegy: Bivaly, Nyúl. Elem: víz.

Szem és az agy segítője. Oldja a stresszt, szabályozza az anyagcserét. Gyógyítja: megfázás, köszvény, reuma, hormonegyensúlyt tart. Csökkenti a vérnyomást.

Lapis lazuli
Szín: kék, ibolya, zöldeskék. Átlátszóság: átlátszatlan. Porszín: világoskék. Mohs-keménység: 5-6. Sűrűség: 2,5-3. Képlet: (NaCa)8((SO4SCl)2I(AlSiO4)6). Ásványtanilag: lazurit kőzet. Ásványtani osztály: vázszilikát. Kristályszerkezet: szabályos. Keletkezés módja: átalakult. Előfordulás: Oroszország, Chile, Afganisztán, Burma, Kanada. Nyugati csillagjegy: Kos, Oroszlán, Szűz, Nyilas, Bak, Halak. Kínai csillagjegy: Sárkány, Majom, Kakas, Patkány, Bivaly, Tigris, Nyúl. Elem: levegő

Migrénes fejfájás enyhítője. Legyőzi a depressziót. Gyógyítja: légző, idegrendszer, torok, gége, pajzsmirigy, csontvelő, csecsemőmirigy, immunrendszer. Halláskárosodást megszünteti. Tisztítja a vért. Csökkenti a vérnyomást.

M
Macskaszem
Szín: aranysárga, sárga barnával, zöld vörössel. Előfordulás: Srí Lanka, Brazília, Madagaszkár, Zimbabwe.

Önbizalmat, erőt, boldogságot, derűt, szerencsét biztosít. Jó hatású a szem betegségeire.

Magnetit
Szín: fekete. Átlátszóság: opak. Porszín: fekete. Mohs-keménység: 5,5-6,5. Sűrűség: 5,2. Képlet: Fe3O4. Ásványtanilag: mágneses vas-oxid. Kristályszekezet: szabályos. Keletkezés módja: vulkáni, átalakult. Előfordulás: Németország, Skandinávia, Románia, Ausztria, Svájc, Ausztrália Brazília, USA. Nyugati csillagjegy: Kos, Szűz, Bak, Vízöntő. Kínai csillagjegy: Sárkány, Kakas, Bivaly, Tigris. Elem: föld.

Gyógyítja: vese, vér, keringési rendszer, bőr,haj. Serkenti a renyhe működésű szerveket. Gyulladáscsökkentő. Orrvérzést elállítja. Serkenti az energiaáramlást, mirigyműködést, májat, epetermelést. Az emésztés köve.

Malachit (rézpát)
Szín: zöld, feketészöld. Átlátszóság: áttetsző, opak. Porszín: világoszöld. Mohs-keménység: 3,5-4. Sűrűség: 3,25-4,10. Képlet: Cu2((OH)2ICO3). Ásványtanilag: bázisos réz-karbonát. Kristályszerkezet: monoklin. Keletkezés módja: üledékes. Előfordulás: Németország, Franciaország, Románia, Oroszország, Zaire, Namíbia. Nyugati csillagjegy: Bika, Mérleg, Skorpió, Bak, Vízöntő. Kínai csillagjegy: Kígyó, Kutya, Disznó, Bivaly, Tigris. Elem: föld.

Görcsoldó. Szülőkőnek is nevezit, mert nagy segítséget nyújt a szülési fájdalmak enyhítésében. Együtt rezeg a női ivarszervvel, így minden női probléma orvoslója. Csökkenti a vérnyomást. Gyógyítja: asztma, csonttörés, reuma, szédülés, látóideg, lép, pajzsmirigy. Összehangolja a DNS-t. Erősíti az immunrendszert. Erősíti a májat. Derékon hordva segít a cukorbetegeknek.

Megkövesedett korall
Ásványtanilag: kovásodott korall. Ásványtani osztály: kvarc. Kristályszerkezet: trigonális. Keletkezés módja: üledékes.

Fejleszti a kommunikációs képességet. Segít a légszomjon, görcsös huruton és a köhögésen.

N
Napkő
Szín: narancssárga, vörösesbarna. Átlátszóság: áttetsző, átlászatlan. Porszín: fehér. Mohs-keménység: 6-6,5. Sűrűség: 2,62-2,65. Képlet: (CaNa)((AlSi)2Si2O8). Ásványtanilag: csillogó barna földpát. Ásványtani osztály: vázszilikát. Kristályszerkezet: triklin. Keletkezés módja: vulkáni. Előfordulás: India, Kanada, Madagaszkár. Nyugati csillagjegy: Mérleg, Oroszlán. Kínai csillagjegy: Kutya, Majom. Elem: tűz.

Szabályozza a vegetatív idegrendszert, összehangol minden szervet. Gyógyítja: krónikus torokgyulladás, gyomorfekély, porcprobléma, reuma.

O, Ó

Obszidiánok
Szín: fekete, szürke, barna, zöld, sárga. Átlászóság: áttetsző, átlászatlan. Porszín: fehér. Mohs-keménység: 5-5,5. Sűrűség: 2,35-2,6. Képlet: SiO2. Előfordulás: Ecuador, Indonézia, Írország, Japán, Mexikó. Nyugati csillagjegy: Skorpió, Nyilas, Bak, Vízöntő. Indián csillagjegy: Bagoly. Kínai csillagjegy: Disznó, Patkány, Bivaly, Tigris. Elem: föld.

Gyorsítja a sebgyógyulást. Allergia esetén nagy segítő, depresszió és félelmek ellen is segít. Fokozzák a vérellátást, élénkítik az emésztést. Csontbetegségek, izomfájdalmak, gyulladások esetén is hatásos segítő. Felmelegíti a végtagokat.

Ezüst obszidián:

Ásványtanilag: ezüstösen csillogó vulkanikus üveg. Kristályszerkezet: amorf. Keletkezés módja: vulkáni.

Sokkoldó, ezáltal beindítja a gátolt gyógyulási folyamatokat.

Füst obszidián:

Ásványtanilag: átlátszó vulkanikus üveg. Kristályszerkezet: amorf. Keletkezés módja: vulkáni. Gyógyítja: rándulás, feszültség, hátfájás.

Az érzelmi testet tisztítja, ezért erős a fájdalom csillapító hatása testileg, lelkileg. Segít feltárni a félelem, pánik, és a sokk okait.

Hópehely obszidián:

Ásványtanilag: obszidián földpáttal. Kristályszerkezet: amorf, triklin. Keletkezés módja: vulkáni.

Gyógyítja: vérellátás, sebek, végtagok melegsége.

Mahagóni obszidián:

Ásványtanilag: barnásfekete vulkanikus üveg. Kristályszerkezet: amorf. Keletkezés módja: vulkáni.

Gyógyítja: vérellátás, végtag melegedés, vérzéscsillapító, sebek.

Szivárvány obszidián:

Ásványtanilag: tarkán csillogó vulkanikus üveg. Kristályszerkezet: amorf. Keletkezés módja: vulkáni.

Gyógyítja: érzékelés, látás, fájdalom.

Olivin (peridotit, dunit, krizolit)
Szín: sárgászöld, olajzöld, zöldesfekete. Átlátszóság: áttetsző, átlátszó. Porszín: fehér. Mohs-keménység: 6,5-7. Sűrűség: 3,3. Képlet: (MgFe)2(SiO4). Ásványtanilag: finom kristályos szerkezetű peridot. Ásványtani osztály: szigetszilikát. Kristályszerkezet: rombos. Keletkezés módja: vulkáni. Előfordulás: Írország, Svédország, Franciaország. Nyugati csillagjegy: Ikrek, Oroszlán, Rák. Kínai csillagjegy: Ló, Majom, Bárány. Elem: föld.

Regenerálja a szöveteket. Erősíti az anyagcserét. Gyógyítja: szív, tüdő, lép, bélrendszer, epe, fekély, szem. Segítségével legyőzhető a hipochondria.

Opál
Szín: sokféle – lásd fajtáit. Átlátszóság: átlátszó, áttetsző, átlászatlan. Porszín: fehér. Mohs-keménység: 5,5-6,6. Sűrűség: 2,1-2,2. Képlet: SiO2×nH2O. Előfordulás: Mexikó, Ausztrália, Magyarország. Nyugati csillagjegy: Rák, Szűz, Nyilas, Vízöntő, Halak. Indián csillagjegy: Sólyom. Kínai csillagjegy: Bárány, Kakas, Patkány, Tigris, Nyúl. Elem: levegő

Erősíti a légutakat, csökkenti a vérrögképződést, hat a félelmek, szorongás ellen. Ösztönzőleg hat depresszió és apátia esetén. Alkalmazható vérrák és visszerek ellen. Javítja a csontnövekedést, segít a gyomorpanaszokon, hatásos ödéma ellen. Kiegyenlíti a testfoyadékokat, javítja a keringést, segíti a kommunikációt, kreativitást.

Dentrites opál:

Ásványtanilag: opál mangándentritekkel. Kristályszerkezet: amorf. Keletkezés módja: vulkáni, üledékes.

Gyógyítja: nyirokáramlás, kiválasztás, dohányzás következményei.

Fekete opál:

Ásványtanilag: fekete, színjátszó nemes opál. Kristályszerkezet: amorf. Keletkezés módja: üledékes.

Gyógyítja: salaktalanítás, kiválasztás, betegségi állapotból való felépülés.

Kék opál:

Ásványtanilag: kék opál. Ásványtani osztály: szilícium-dioxid amorf. Keletkezés módja: üledékes.

Csökkenti a vérnyomást, lázat. Szabályozza a vízháztartást. Élénkíti a nyirokkeringést, veseműködést. Kiigazodnak bennem a vizek, nyirokrendszer vérkeringés. Rendbe jön emésztésem, kiválasztó szerveim, szemeim.

Kristály opál:

Ásványtanilag: tiszta, nagyon színes nemesopál. Kristályszerkezet: amorf. Keletkezés módja: üledékes.

Javítja az egész szervezet önszabályozó képességét. Egészségesen tart és segít minden gyógyulási folyamatot.

Leopárd opál:

Ásványtanilag: nemesopál-hólyagocskák bazaltkőzetben. Kristályszerkezet: amorf. Keletkezés módja: vulkáni.

Segíti a növekedést, sejtek és szövetek tápanyagellátását, anyagcseréjük szabályozását.

Nemes opál:
Ásványtanilag: filigrán boulder-opál. Kristályszerkezet: amorf. Keletkezés módja: üledékes.

Erősíti az immunrendszert, segít a súlyos betegségeken.

Pink opál:
Ásványtanilag: mangántartalmú opál. Kristályszerkezet: amorf. Keletkezés módja: üledékes.

Szívproblémák gyógyítója.

Tűz opál:
Ásványtanilag: vastartalmú nemesopál a sárágtól a vörösig. Kristályszerkezet: amorf. Keletkezés módja: vulkáni.

Energiát ad, javítja a teljesítőképességet. Segíti a keringést, vérellátást, potenciát, termékenységet.

Zöld opál:

Ásványtanilag: opál-nontronit keverék. Kristályszerkezet: amorf, monoklin. Keletkezés módja:vulkáni.

Gyógyítja: máj, vese, ivarmirigyek.

Opalit (közönséges opál)
Szín: sárga, barna, vöröses. Átlátszóság: áttetsző, átlászatlan. Porszín: fehértől a sárgásig. Mohs-keménység: 5,5-6. Sűrűség: 2,6-2,9. Képlet: SiO2*nH2O. Ásványtanilag: opáltartalmú kőzet. Ásványi osztály: opál. Kristályszerkezet: amorf. Keletkezés módja: üledékes. Előfordulás: Mexikó, Ausztrália. Elem: föld.

Segíti a szervezet öngyógyító folyamatait, javítja az oxigénfelvételt. Gyógyítja: fulladás, köhögés, oxigénhiányos keringési zavar, alvászavar.

Ónix
Szín: fekete, fehér. Átlászóság: áttetsző. Porszín: fehér. Mohs-keménység: 6-7. Sűrűség: 2,59-2,61. Képlet: SiO2+FeMn. Ásványtanilag: fekete kalcedon. Kristályszerkezet: trigonális. Keletkezés módja: vulkáni, üledékes. Előfordulás: Brazília, Uruguay, India. Nyugati csillagjegy: Nyilas, Bak, Vízöntő. Kínai csillagjegy: Patkány, Bivaly, Tigris. Elem: föld.

Gyógyítja: fog, csont, csontvelő, láb, vérrel összefüggő betegségek.

P

Pirit
Szín: sárgás rézszínű. Átlászóság: opak. Porszín: zöldesfekete. Kristályszerkezet: szabályos. Mohs-keménység: 6-6,5. Sűrűség: 5-5,2. Képlet: FeS2. Ásványtanilag: kocka alakú vas-szulfid csoportocskák. Kristályszerkezet: szabályos. Keletkezés módja: vulkáni/üledékes. Előfordulás: Németország, Olaszország, Svájc, Spanyolország, Portugália, Bolívia, Peru. Nyugati csillagjegy: Oroszlán. Kínai csillagjegy: Majom. Elem: tűz.

Gyógyítja: csontok, gyomorfájás, görcsök, égés, hurut, emésztőrendszer, keringési rendszer, légzőszervek, energiarendszer. Feltölt energiával. Kijavítja a DNS-t, serkenti a sejtképződést. Gyógyítja az asztmát.

Pirit kocka, csoportocskák:
Szín: sárgás rézszínű. Átlátszóság: opak. Porszín: zöldesfekete. Kristályszerkezet: szabályos. Mohs-keménység: 6-6,5. Sűrűség: 5-5,2. Képlet: FeS2. Ásványtanilag: kocka alakú vas-szulfid csoportocskák. Kristályszerkezet: szabályos. Keletkezés módja: vulkáni/üledékes. Előfordulás: Németország, Olaszország, Svájc, Spanyolország, Portugália, Bolívia, Peru. Nyugati csillagjegy: Oroszlán. Kínai csillagjegy: Majom. Elem: tűz.

Lelki, szellemi hatása azonos a kocka pirittel, de a testre való hatásban még hangsúlyos az erős méregtelenítés. Az emésztés, máj, epe, belek munkáját segíti, és az ürítést.

Nappirit, piritvirág:

Szín: sárgás rézszínű. Átlátszóság: opak. Porszín: zöldesfekete. Kristályszerkezet: szabályos. Mohs-keménység: 6-6,5. Sűrűség: 5-5,2. Képlet: FeS2. Ásványtanilag: sugarasan fénylő vas-szulfid. Kristályszerkezet: szabályos, átalakult. Keletkezés módja: vulkáni/üledékes. Előfordulás: Németország, Olaszország, Svájc, Spanyolország, Portugália, Bolívia, Peru. Nyugati csillagjegy: Oroszlán. Kínai csillagjegy: Majom. Elem: tűz.
Testi hatása: nagyon erős fájdalomcsillapító, különösen hát és a csontrendszer fájdalmaira hat. A fájdalomcsillapítás görcsoldásban is érvényesül.

Prehnit
Szín: zöld, szürke, sárgászöld. Átlászóság: áttetsző, átlátszó. Porszín: fehér. Mohs-keménység: 6-6,5. Sűrűség: 2,8-3. Képlet: Ca2Al((OH)2IAlSi3O10). Ásványtanilag: kalcium-aluminium csoportszilikát. Kristályszerkezet: rombos. Keletkezés módja: vulkáni. Előfordulás: Németország, Franciaország, Olaszország, Namíbia. Nyugati csillagjegy: Mérleg. Kínai csillagjegy: Kutya. Elem: levegő.

Élénkít az anyagcserét. Segíti a méregtelenítést, zsírok elégetését. Erősíti a hólyag és a vese tájékot.

R
Rodokrozit
Szín: rózsaszín, rőttes, rózsás-sárgás, sávozott. Átlászóság: átlászótól az átlászatlanig. Porszín: fehér. Mohs-keménység: 4. Sűrűség: 3,45-3,7. Képlet: MnCO3. Ásványtanilag: mangán-karbonát rózsasszíntől a vörösig. Kristályszerkezet: trigonális. Keletkezés módja: üledékes. Előfordulás: Románia, Franciaország, Peru, Mexikó, Argentína, Chile. Nyugati csillagjegy: Kos, Bika, Rák, Mérleg Skorpió, Bak. Kínai csillagjegy: Sárkány, Kígyó, Bárány, Kutya, Disznó, Bivaly. Elem: levegő.

Enyhíti az asztmát és a légzési problémákat. Megtisztítja a keringési rendszert, veséket, helyreállítja a gyenge látást. Normalizálja a vérnyomást, stabilizálja a szívverést, erősíti az ivarszerveket. Tágítja a véredényeket, csillapítja a migrént.

Rodonit
Szín: rózsás, piros, hússzínű fekete zárványokkal. Átlászóság: áttetsző, ritkán átlátszó. Porszín: fehér. Mohs-keménység: 5,5-6,5. Sűrűség: 3,4-3,74. Képlet: CaMn4(Si5O15). Ásványtanilag: kalcium-mangán láncszilikát. Kristályszerkezet: triklin. Keletkezés módja: átalakult. Előfordulás: Németország, Spanyolország, Svédország, Dél-Afrika, Tanzánia, Japán. Nyugati csillagjegy: Bika. Kínai csillagjegy: Kígyó. Elem: levegő.

Sebgyógyító, elhalványítja a sebhelyeket. Finomra hangolja a hallórezgéseket, fokozza a termékenységet. Gyógyítja: tüdőtágulás, ízületi gyulladás, gyomorfekély, autoimmunbetegség, sclerozis multiplex. Ez a kő a gyógyulás köve.

Rózsakvarc
Szín: halvány rózsaszín. Átlászóság: átlátszó, áttetsző. Porszín: fehér. Mohs-keménység: 7. Sűrűség: 2,65. Képlet: SiO2. Ásványtanilag: rózsaszín kvarc. Ásványtani osztály: szilícium-doixid. Kristályszerkezet: trigonális. Keletkezés módja: vulkáni. Előfordulás: Finnország, Oroszország, USA, Brazília, Madagaszkár, Namíbia, India, Dél-Afrika. Nyugati csillagjegy: Bika, Rák, Mérleg. Kínai csillagjegy: Kígyó, Bárány, Kutya. Elem: levegő.

Erősíti: szív, kerigési rendszer, csecsemőmirigy, tüdő, vese, mellékvese. Fokozza a termékenységet. Testfolyadékból eltávolítja a szennyező anyagokat.

Rubin
Szín: vörös, sötétvörös. Átlátszóság: átlátszótól az átlászatlanig. Porszín: fehér. Mohs-keménység: 9. Sűrűség: 3,9-4,1. Képlet: Al2O3. Ásványtanilag: krómtartalmú korund. Kristályszerkezet: trigonális. Keletkezés módja: vulkáni, többnyire átalakult. Előfordulás: Srí Lanka, Burma, Kambodzsa, India, Kína, Angola, Zambia. Nyugati csillagjegy: Kos, Oroszlán, Mérleg, Skorpió. Kínai csillagjegy: Sárkány, Majom, Kutya, Disznó. Elem: tűz.

Méregteleníti: test, vér, nyirok. Jótékonyan hat: láz, fertőző betegség, rossz véráramlás, szív, keringési rendszer, mellékvese, vese, ivarszervek, lép.

Rutilkvarc
Szín: sárga, vörös, barnától a feketéig. Átlászóság: áttetsző, átlátszó. Porszín: sárgásbarna, rőtes. Mohs-keménység: 6-6,5. Sűrűség: 4,2-4,3. Képlet: TiO2. Ásványtanilag: kvarckristály finom rutiltűkkel. Kristályszerkezet: trigonális. Keletkezés módja: vulkáni. Előfodulás: Svájc, Olaszország, Norvégia, USA, Mexikó, Brazília, Ausztrália. Nyugati csillagjegy: Bika, Ikrek. Kínai csillagjegy: Kígyó, Ló. Elem: föld.

Gyógyítja: impotencia, meddőség, krónikus betegségek, légutak, hörghurut, pajzsmirigy. Sejtek növekedését, regenerációját segíti. Testtartást kiegyenesíti.

S
Smaragd
Szín: smaragdzöld. Átlászóság: átlátszó, áttetsző. Porszín: fehér. Mohs-keménység: 7,5-8. Sűrűség: 2,63-2,8. Képlet: Al2Be3(Si6O18). Ásványtanilag: krómtartalmú berill. Ásványtani osztály: gyűrűszilikát. Kristályszerkezet: hexagonális. Keletkezés módja: vulkáni, üledékes. Előfordulás: Ausztria, Norvégia, Egyiptom. Nyugati csillagjegy: Bika, Rák, Mérleg, Nyilas, Halak. Kínai csillagjegy: Kígyó, Bárány, Kutya, Patkány, Nyúl. Elem: föld.

Gyógyítja: arcüregeit, tüdőt, szívet, gerincet, izmokat, ízületeket, szemet, májat, hasnyálmirigyet, gyulladásokat, epilepsziát.

Sólyomszem
Szín: kékes, kélesfekete. Átlászóság: átlászatlan. Porszín: ólomszürke. Mohs-keménység: 7. Sűrűség: 2,64-2,7. Képlet: SiO2. Ásványtanilag: kék-fekete szálas kvarc. Kristályszerkezet: trigonális. Keletkezés módja: vulkáni. Előfordulás: Dél-Afrika, Ausztrália, Mexikó, Srí Lanka. Nyugati csillagjegy: Vízöntő. Kínai csillagjegy: Tigris. Elem: föld.

Gyógyítja: keringési rendszer, belek, láb, nyak-, vállmerevség.

Sugilit
Szín: világostól a sötétliláig, fekete. Átlászóság: áttetsző, átlászatlan. Porszín: fehér. Mohs-keménység: 6-6,5. Sűrűség: 2,76-2,8. Képlet: NaKLi2(FeMnAl)2(Si12O30). Ásványtanilag: ásványi anyagban gazdag gyűrűszilikát. Kristályszerkezet: hexagonális. Keletkezés módja: vulkáni. Előfordulás: India, Dél-Afrika. Nyugati csillagjegy: Szűz. Kínai csillagjegy: Kakas. Elem: föld.

Nagyon erős fájdalomcsillapító. Jó az idegi panaszokra, legaszténiára, motorikus zavarokra.

SZ
Szardonix
Szín: barna, fehér, fehéren csíkozott, fekete. Átlászóság: áttetsző. Porszín: fehér. Mohs-keménység: 6,5-7. Sűrűség: 2,58-2,64. Képlet: SiO2. Ásványtanilag: kalcedon, szárder, ónix. Kristályszerkezet: trigonális. Keletkezés módja: vulkáni, üledékes. Előfordulás: Brazília, Egyiptom, Uruguay. Nyugati csillagjegy: Bak. Kínai csillagjegy: Bivaly. Elem: föld.

Gyógyítja: tüdő, csontok, érzékszerv. Szabályozza a testfolyadékot, sejtanyagcserét, tápanyag felszívódást, salakanyag felszívódást.

Szodalit
Szín: fehér, világostól a sötétkékig. Átlászóság: áttetszőtől az átlátszatlanig. Porszín: fehér. Mohs-keménység: 5-6. Sűrűség: 2,14-2,4. Képlet: Na8(Cl2I(AlSiO4)6). Ásványtanilag: nátriumtartalmú vázszilikát. Kristályszerkezet: szabályos. Keletkezés módja: vulkáni. Elfordulás: Olaszország, Románia, Portugáli, Grönland, Bolívia, USA. Nyugati csillagjegy: Kos, Oroszlán, Szűz, Nyilas, Bak, Halak. Kínai csillagjegy: Sárkány, Majom, Kakas, Patkány, Bivaly, Nyúl. Elem: föld, levegő.

Gyógyhatás: középagy, nátha, nyirok, röntgen és más sugárzások, vitalitás.

T
Tejkvarc (hókvarc)
Ásványtanilag: fehér durva kvarc. Ásványtani osztály: szilícium-dioxid. Kristályszerkezet: trigonális. Keletkezés módja: vulkáni.

Hatása hasonló, mint a hegyikristály, de gyógyító ereje később érződik. Gyógyítja az energiával rosszul ellátott területeket, itt erőt ad. Erősíti a gernicoszlopot, ízületeket.

Thulit (zoisit)
Szín: rózsaszín, rózsáspiros. Átlászóság: átlászatlan. Porszín: fehér. Mohs-keménység: 6-6,5. Sűrűség: 3,2-3,4. Képlet: Ca2Al3(OIOHISiO4ISi2O7). Ásványtanilag: mangán-zoisit. Ásványtani osztály: csoportszilikát. Kristályszerkezet: rombos. Keletkezés módja: átalakult. Előfordulás: Norvégia, Orsozország, USA, Namíbia, Ausztrális, Grönland. Nyugati csillagjegy: Bika, Ikrek. Kínai csillagjegy: Kígyó, Ló. Elem: levegő.

Gyógyítja: kalciumszint, gyomorbántalmak, termékenység, nemző szervek betegségei, idegi kimerültség.

Tigrisszem
Szín: sárgásbarna, aranybarna. Átlászóság: áttetsző, átlátszó. Porszín: fehér. Mohs-keménység: 6,5-7. Sűrűség: 2,58-2,65. Képlet: SiO2. Ásványtanilag: sárgásbarnán erezett kvarc. Kristályszerkezet: trigonális. Keletkezés módja: üledékes. Előfordulás: Dél-Afrika, India, Mexikó, Ausztrália. Nyugati csillagjegy: Ikrek, Oroszlán, Szűz, Skorpió, Nyilas. Kínai csillagjegy: Ló, Majom, Kakas, Disznó, Patkány. Elem: föld.

Gyógyítja: szem, torok, nemzőszerv, törött csont, szűkületek.

Tigrisvas
Szín: vörösesbarna, sárgásbarna. Átlászóság: opak. Porszín: rózsaszíntől a barnáig. Mohs-keménység: 6,5-7. Sűrűség: 3,4-4,6. Képlet: Fe2O3. Ásványtanilag: hematit-jáspis-tigrisszem kőzet. Kristályszerkezet: trigonális. Keletkezés módja: átalakult. Előfordulás: Ausztrália. Nyugati csillagjegy: Oroszlán. Kínai csillagjegy: Majom. Elem: föld.

Gyógyítja: csípő, láb, izmok, B-vitamin felszívódás. Vörös és fehérvérsejtek számát egyensúlyban tartja. Eltávolítja a méreganyagokat.

Topáz
Szín: aranysárga, barna, kék, színtelen, vörös-rózsaszín. Porszín: fehér. Mohs-keménység: 8. Sűrűség: 3,49-3,57. Kristályszerkezet: rombos. Átlátszóság: átlátszó, áttetsző. Képlet:Al2((F,OH)2ISiO4). Előfordulás:USA, Mexikó, India, Ausztrália, Dél-Afrika, Pakisztán.

Hatékonyan tisztítja az aurát, mélyíti a relaxációt, oldja a feszültséget. Magabiztossá tesz.

Arany topáz:

Ásványtanilag: foszfortartalmú alumínium szigetszilikát. Kristályszerkezet: rombos. Keletkezés módja: vulkáni.

Gyógyítja: ideg, emésztés, étkezési probléma, anyagcsere, női termékenység. Az öntudat köve.

Sárga topáz:

Ásványtanilag: krómtartalmú alumínium szigetszilikát. Kristályszerkezet: rombos. Keletkezés módja: vulkán.

Gyógyítja: emésztés, anyagcsere, gyomor, hasnyálmirigy, vékonybél.

Színtelen topáz:

Ásványtanilag: alumínium szigetszilikát. Kristályszerkezet: rombos. Keletkezés módja: vulkáni.

Gyógyítja: anyagcsere, látás, szem.

Turmalin
Szín: fajtánként változó. Átlászóság: átlátszótól az átlátszatlanig. Porszín: fehér. Mohs-keménység: 7-7,5. Sűrűség: 2,9-3,2. Képlet: (Na,Ca)(Mg,Al)6(B2Al3Si6(O,OH)30). Előfordulás: Pakisztán, Nepál, Brazília, USA, Olaszország. Nyugati csillagjegy: Mérleg, Skorpió, Bak. Kínai csillagjegy: Kutya, Disznó, Bivaly. Elem: föld.

Fekete turmalin:

Szín: fekete. Átlátszóság: átlászatlan. Porszín: fehér. Mohs-keménység: 7-7,5. Sűrűség: 2,82-3,32. Képlet: NaFe3(AlFe)6((OH)4I(BO3)3ISi6O18). Ásványtanilag: fekete vas-aluminium-turmalin. Kristályszerkezet: trigonális. Keletkezés módja: vulkáni. Előfordulás: USA, Brazília, Madagaszkár. Nyugati csillagjegy: Bak. Kínai csillagjegy: Bivaly. Elem: föld.

Enyhít a sugárfertőzésen, fájdalmon, feszültségen, süketségen.

Kék turmalin (indigolit):

Szín: kék, zöldeskék, sötétkék. Átlátszóság: átlátszó, áttetsző. Porszín: fehér. Mohs-keménység: 7-7,5. Sűrűség: 2,9-3,2. Képlet: Na(Li,Al)3Al6((OH)4I(BO3)3ISi6O18. Ásványtanilag: kék turmalin. Ásványtani osztály: bór gyűrűszilikát. Kristályszerkezet: trigonális. Keletkezés módja: vulkáni. Előfordulás: USA, Brazília, Svédország, Namíbia. Nyugati csillagjegy: Bika, Mérleg. Kínai csillagjegy: Kígyó, Kutya. Elem: víz.

Gyógyítja: vízháztartás, vese, kiválasztás, égési sebek.

Zöld turmalin (verdelit):

Szín: zöld minden árnyalata. Átlátszóság: átlátszó, áttetsző. Porszín: fehér. Mohs-keménység:7-7,5. Sűrűség:2,82-3,32. Képlet:(NaCa)(Li,Al)3Al6((OH)4I(BO3)3ISi6O18. Ásványtanilag: zöld turmalin. Ásványtani osztály: bór gyűrűszilikát. Kristályszerkezet: trigonális. Keletkezés módja: vulkáni. Előfordulás: USA, Brazília, Svédország, Namíbia.

Gyógyítja: ideg, szív, bél, ízület, daganat, szövet. Az emóciókat, az érzelmeket oldja fel, gyógyítja.

Turmalin kvarc:
Szín: fekete, világos, tejesen homályos. Átlátszóság: átlátszó, áttetsző. Porszín: fehér. Kristályszerkezet: trigonális. Mohs-keménység: 7. Sűrűség: 2,65-2,67. Képlet: SiO2. Előfordulás: Brazília, Madagaszkár. Elem: levegő.

Olja a feszültséget, görcsöt. Élénken és mozgékonyan tart. Segíti a tisztulást és a kiválasztást, erősíti az idegeket.

Türkiz
Szín: halványkék, halványzöld, barna, fekete. Átlátszóság: átlászatlan. Porszín: fehér. Mohs-keménység: 5-6. Sűrűség: 2,6-2,8. Képlet: CuAl6((OH)2IPO4)4*4H2O. Ásványtanilag: bázisos réz-alumínium-foszfát. Kristályszerkezet: triklin. Keletkezés módja: üledékes. Előfordulás: Legyelország, Irán, Egyiptom Kína. Nyugati csillagjegy: Bika, Mérleg, Nyilas, Vízöntő, Halak. Kínai csillagjegy: Kígyó, Kutya, Patkány, Tigris, Nyúl. Elem: víz, levegő.

Gyógyítja: szem, reuma, köszvény, gyomor, görcsök, vírusfertőzések, savtúltermelődés.

V

 

Variszcit
Szín: zöldessárga, kékeszöld. Átlátszóság: áttetsző, átlátszatlan. Porszín: fehér. Mohs-keménység: 4-5. Képlet: Al(Po4)x2H2O. Ásványtanilag: víztartalmú alumínium-foszfát. Kristályszerkezet: rombos,üledékes. Előfordulás: Ausztria, Németország, USA, Bolívia, Brazília, Ausztrália. Nyugati csillagjegy: Bika, Ikrek, Skorpió. Kínai csillagjegy: Kígyó, Ló, Disznó. Elem: föld.

Gyógyítja: köszvény, gyomorfekély, gyomorhurut, görcsös fájdalmak, pajzsmirigy. Serkenti a szervezet anyagcsere folyamatait. Erősíti az idegeket. Enyhíti a krónikus fáradságot és a belső nyugtalanságot. Energiát ad, csökkenti az elsavasodást. Éjszaka a párna alá téve nyugodt alvást és háborítatlan tudatot biztosít. Mivel a hormonrendszeren keresztül minden belső elválasztású mirigyem aktiválódott, megtisztulhatok minden testi, lelki, érzelmi önmérgezéstől.

Z
Zafír
Szín: kék több árnyalata, vöröstől a mélyvörösig, rózsazín, narancssárga, zöld. Átlátszóság: átlátszótól az átlászatlanig. Porszín: fehér. Mohs-keménység: 9. Sűrűség: 3,9-4,1. Képlet: Al2O3. Ásványtanilag: korund. Ásványtani osztály: alumínium-oxid. Kristályszerkezet: trigonális. Keletkezés módja: vulkáni, többnyire átalakult. Előfordulás: Srí Lanka, Thaiföld, Kenya, India, Kína, Ausztrália. Nyugati csillagjegy: Bika, Szűz, Nyilas, Vízöntő, Halak. Kínai csillagjegy: Kígyó, Kakas, Patkány, Tiris, Nyúl. Elem: tűz, levegő.

Gyógyítja: szem, stressz, vér betegsége, vérzés, erek. Szabályozza a mirigyeket.

Zoisit (rubinnal)
Szín: zöld, lilásvörös zárványokkal. Átlátszóság: áttetsző, átlászatlan. Porszín: fehér. Mohs-keménység: 6-6,5. Sűrűség: 3,2-3,4. Képlet: Ca2Al3(OIOHISiO4ISi2O7). Ásványtanilag: kalcium-alumínium csoportszilikát. Kristályszerkezet: rombos. Keletkezés módja: átalakult. Előfordulás: Svájc, USA, Tanzánia, Olaszország. Nyugati csillagjegy: Ikrek. Kínai csillagjegy: Ló. Elem: föld, tűz.

Gyógyítja: gyomorsavtúltengés, immunrendszer, szív, lép, petefészek, here, potencia. Méregtelenít.

Leave a Reply