Cincopa video hosting solution for your website. Another great product from Cincopa Send Files.

VALÓDI TÜRKIZ =/= TÜRKENIT!!!

Cincopa video hosting solution for your website. Another great product from Cincopa Send Files.

Türkiz színű ékszer vásárlása esetén érdemes körültekintőnek lenni és utánajárni, hogy valódi türkizből vagy türkenitből készült-e az adott termék.
turkiz turkenit Collage felirat
A valódi türkiz egy gyönyörű, különleges és értékes (=magas árfekvésű) ásvány.
Ezt szokták helyettesíteni türkenittel = türkiz színű howlittal vagy türkizre színezett magnezittel (szintén ásványok), hiszen ez egy kedvelt divatszín, és bizsukban ugyanolyan látványos, sokkal alacsonyabb árfekvéssel.

A helyettesítéssel semmi gond, éppen a kedvezőbb ára miatt jómagam is többnyire türkenit ékszert készítettem és készítek, kiemelve az ásvány valódi típusát.
(Megrendelésre készült már nagyon szép valódi türkiz ékszerem, amit már láthattatok is az albumokban, és hamarosan szépséges medálokkal is megleplek majd Benneteket.)

Amiért ezt a bejegyzést mégis megírtam, az amiatt van, hogy nagyon sok helyen találkozom hibás ásvány megnevezéssel.
Miért zavarjon ez engem / Téged?

Rengeteg hirdetést és termékoldalt látni egyértelműen türkenitekkel készült fotókkal, ahol “csak” türkiz szerepel a megnevezésben – ami félrevezető, hiszen a vevő részéről nem mindegy:
– sem az ár-érték arány (valódi türkiz árat fizetek egy türkenitért, természetesen nem alábecsülve a készítő által hozzáadott értéket, mint a kézműves munka és design)
– sem az adott ásvány hatásai szempontjából (ha kifejezetten valódi türkiz érdekel pl. hatása miatt és mégsem azt kapom).

Vagy másképpen szemléltetve: szeretem én a csiperkét és a vargányát is, de ugye nem mindegy… :))
Viki

(Ha hasznosnak találod ezt a cikket, kérlek jelezd felém Facebook oldalamon egy like-kal és oszd meg, hátha ismerősöd is érdekesnek találja. Köszönöm.)

Leave a Reply